31.10.2007. / 08:00

Autor: Katarina Zorić

RAZGOVOR

Kramarić: Imam ambicija u diplomaciji

Već se duže vrijeme spekulira o odlasku Zlatka Kramarića na mjesto veleposlanika u Beogradu, a to što se neće ponovno kandidirati za osječkoga gradonačelnika mnogima je dokaz da odlazi u diplomaciju

U posljednje vrijeme, kako se čini, Zlatka Kramarića ne prati politička sreća. Nakon što je mjesto gradonačelnika Osijeka 2005. prepustio HSP-ovom Anti Đapiću, ovih dana neki ga žele izbaciti iz HSLS-a gdje trenutno obnaša funkciju zamjenika predsjednice stranke. U jeku afere oko gradnje rukometne dvorane u Osijeku i preslagivanja vlasti javnost je iznenadio svojim pristajanjem na suradnju s HDSSB-om, a nepojavljivanjem na ključnoj sjednici osječkog Gradskog vijeća kada je za gradonačelnika izabran njegov stranački kolega Zlatko Benašić, skupio je još nekoliko negativnih bodova. Njegove posljednje izjave o tome da se neće ponovno kandidirati za gradonačelnika Osijeka stvorile su dojam kod nekih da se politički brand, kako ga mnogi nazivaju, povlači s političke scene. On sam kaže da nema govora o tome, ali priznaje da ima ambicija u diplomaciji. Što planira, gdje se vidi u budućnosti i kako će nastaviti političku karijeru otkrio je u razgovoru za Nacional.hr.

S obzirom na to da vas javnost viđa u različitim ulogama prati vas reputacija svestranog čovjeka, ali neki na to ne gledaju u pozitivnom kontekstu. Vi ste sveučilišni profesor, političar, pisac, dugogodišnji gradonačelnik… Što vam je od toga najdraže, kako sami sebe doživljavate?

Ja sam u prvome redu sveučilišni profesor, a sve drugo se dogodilo slučajno, odnosno spletom povijesnih okolnosti. Slobodno mogu reći da nije bilo Gorbačova i Berlinskoga zida, ja se nikada ne bih bavio politikom. Naravno, i u našoj zemlji situacija je bila krizna i ja sam želio dati svoj doprinos u građenju bolje budućnosti i razvijanju demokratskog društva. Ipak, moram reći da ja sebe doživljavam najprije kao sveučilišnog profesora.

Nedavno ste najavili da se nećete kandidirati za gradonačelnika Osijeka. Zašto?

Vrijeme je za neka nova lica u politici. Smatram da su se građani umorili od nekih ljudi, a pri tomu ne mislim samo na sebe. Veliku prevaru doživio sam 2005. godine kada se odigrala prljava kupovina vijećnika pa sam na taj način izgubio funkciju gradonačelnika, a na to je mjesto, zahvaljujući prelascima i kupovini određenih vijećnika, došao Anto Đapić. Često se događa uspoređivanje mene i Đapića kao gradonačelnika, a to nikako nije u redu niti se to može usporediti. Naime, jedno je obnašati funkciju gradonačelnika 2005. i 2006., a potpuno je druga stvar bila tu dužnost obnašati ratnih devedesetih godina. Mene ne zanima prljava politika i zbog svega toga ne želim se ponovno kandidirati za gradonačelnika Osijeka.

Ili se možda ne želite kandidirati zato što očekujete mjesto veleposlanika u Beogradu?

Ne bih odgovorio na ovo pitanje. Reći ću samo da imam ambicija u diplomaciji, ali ako mi se mjesto veleposlanika ne dogodi, neću biti previše razočaran.

Nastavak razgovora pročitajte na našoj izbornoj stranici izbori.nacional.hr

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika