30.10.2007. / 18:16

Autor: Martina Čizmić

PELJEŠKI MOST

Parlament BiH protiv Pelješkog mosta

Zastupničkom domu državnog parlamenta preporučeno je da zajedno s Predsjedništvom BiH "intenzivira aktivnosti radi obrane suverenog prava BiH na nesmetan izlaz u međunarodne vode Jadranskog mora, sukladno međunarodnom pravu".

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je deklaraciju kojom se izražava protivljenje izgradnji mosta za Pelješac.

Deklaracija je usvojena na prijedlog zastupnika Irfana Ajanovića iz Stranke demokratske akcije. Tim je dokumentom preporučeno Zastupničkom domu državnog parlamenta da zajedno s Predsjedništvom BiH "intenzivira aktivnosti radi obrane suverenog prava BiH na nesmetan izlaz u međunarodne vode Jadranskog mora, sukladno međunarodnom pravu".

U obrazloženju svog prijedlogla Ajanović je rekao da ukoliko se "vlasti Hrvatske ogluše o upozorenja da se izgradnja spornog mosta obustavi odnosno ako se spor dviju suverenih država ne riješi diplomatski ili odgovarajućom međunarodnom arbitražom, državna tijela vlasti BiH trebaju pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu".

Usvajanje dokumenta izazvalo je veliko nezadovoljstvo među hrvatskim zastupnicima iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., koji su zbog toga privremno napustili zasjedanje. Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Marinko Čavara rekao je da "nekima nije problem što se ovih dana pokušava odvojiti pola BiH, a problem je što se gradi tamo negdje". Dodao je da protiv ineteresa BiH rade najviše oni koji pokušavaju cijelu državu uzeti samo za sebe.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika