31.10.2007. / 16:05

Autor: Nina Tomljanović

AKCIJA "KOLOVOZ"

Razbijen međunarodni lanac krijumčara kokaina

Sumnja se da je skupina novac od prodaje droge "prala" kupujući kuće, stanove, zemljišta, vozila i plovila i druge skupocjenosti, a dio su stavljali na bankovne račune

U suradnji s istražiteljima iz Italije, Njemačke, Austrije i Luksemburga, čelnici USKOK-a i hrvatske policije razbili su lanac, koji je drogom opskrbljivao zapadnoeuropski i hrvatsko narko tržište. Akcija pod nazivom ''Kolovoz'' pokrenuta je u siječnju ove godine, a na čelu je bio Riječanin Stjepan Prnjat.

Do sada su u akciji, širom Europe uhićene 23 osobe. Njih 10 su hrvatski državljanin, među kojima i 36-godišnji Prnjat, navodni šef narko lanca za koji se sumnja da je od 2000. pokušao prokrijumčariti najmanje 200 kilograma kokaina. On je uhićen u Frankfurtu jučer ujutro, kada je slobode lišena i većina drugih osumnjičenih.

Sumnja se da je skupina novac od prodaje droge "prala" kupujući kuće, stanove, zemljišta, vozila i plovila i druge skupocjenosti, a dio su stavljali na bankovne račune. Stoga im je sud zamrznuo dio imovine u iznosu od 7,7 milijuna eura za koju se sumnja da je stečena prodajom droge. To je prvi put da se imovina zamrzava i prije pokretanja kaznenog postupka.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan kazao je da je tajnoj akciji "Kolovoz", prethodila zaplijena 100 kilograma tekućeg kokaina u lipnju prošle godine u Kolumbiji i 20 kilograma kokaina u studenome u Italiji, zbog čega je na 12 godina zatvora osuđen Mirko Mikešić, za kojega se sumnja da je također bio član razbijenog narko lanca.

Policija i USKOK su koristili sve raspoložive mjere tajnih izvida. U istragu su bili uključeni i Ured za sprječavanje pranja novca te poreznici i carinici.

Cvitanova zamjenica Sajonara Čulina iz Rijeke je vodila hrvatski dio akcije, a naglasila je da je od suda pribavljeno rekordnih 45 sudskih naloga za provođenjem posebnih tajnih mjera izvida prema ukupno 15 osoba.

Istražitelji su zahvaljujući tome, otkrili da je prvoosumnjičeni kao nezaposlena osoba uspio u Opatiji izgraditi vilu s bazenom, koju je u srpnju prodao za pet milijuna eura slovenskom kupcu. Također je imao i jahtu u Ičićima, vrijednu gotovo pola milijuna eura. Ženski članovi obitelji, koji su na svoje ime kupovali nekretnine, pomagali su mu u ''pranju'' novca.

Drugoosumnjičeni, također ''nezaposleni'' Milan Štifanić (36) iz Pule nije ništa manje imućan. Naime, na burzi je bio prijavljen kao kućanica, a vlasnik je kuće i vikendice.

Sumnja se da su njih dvojica prodajom, uglavnom kolumbijskog kokaina, na zapadnoeuropskom i hrvatskom tržištu "zaradili" svaki po najmanje 7,1 milijuna eura.

Prema riječima ravnatelja USKOK-a, članovi skupine mjesečno su zarađivali od 50.000 do 120.000 eura, a vjeruje se da su zahvaljujući ilegalnom poslu tržili ukupno 18 milijuna eura.

Ravnatelj policije Marijan Benko kazao je da je prilikom uhićenja pronađeno sedam milijuna eura u gotovini i sedam komada vatrenog oružja. Kazao je i kako vjeruje da "nije kraj" s uhićenjima.

Istraga protiv osumnjičenih hrvatskih državljana vodi se na riječkom Županijskom sudu na koji su sinoć privedeni Štifanić i 25-godišnji Dalibor Šilić iz Pule. Do sada nitko od njih nije bio poznat policiji, a na sudu su se branili šutnjom.

Prnjata i Štifanića USKOK tereti kao organizatore zločinačke organizacije, a trećeosumnjičenog 60-godišnjeg Mikešića kao člana organizacije.

Šilića, Luciju (62), Blanku (41) i Suzanu Prnjat (31) te Anđelku Vukojević (38) sumnjiči se za zlouporabu droga i prikrivanje nezakonito dobivenog novca i za njima je raspisana tjeralica.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika