31.10.2007. / 20:09

Autor: Nina Tomljanović

IZBORI

OESS počinje s praćenjem izbora

Osoblje Misije se sastoji od 10 članova iz različitih država i 10 stalnih promatrača koji će biti raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj

Danas je iz Odjela za medije OESS/ODIHR-ove Misije za promatranje izbora priopćeno da je ured demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OESS-u osnovao Misiju za promatranje izbora, koja će pratiti izbore za Hrvatski sabor, raspisane za 25. studenoga 2007. godine.

Misiju predvodi Vadim Zdhanovich iz Rusije, a osoblje se sastoji od 10 članova iz različitih država i 10 stalnih promatrača koji će biti raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj.

Cilj je nadgledati izborni proces i koliko je on u skladu s OESS-ovim standardima demokratskih izbora i međunarodnim standardima, kao i (standardima) domaćeg pravosuđa, navodi se u priopćenju.

Misije za promatranje izbora usredotočit će se na predizbornu kampanju, pravni okvir i njegovu primjenu, stanje u medijima, rad izbornih službi i relevantnih vladinih tijela, te rješavanje sporova vezanih na bilo koji način za izbore. Misija ne namjerava sustavno i sveobuhvatno promatrati izbore za Hrvatski sabor na sam dan izbora, no promatrači imaju u planu posjetiti nekoliko biračkih mjesta kako bi pratili postupak glasovanja.

Završni izvještaj će OESS/ODIHR objavit dva mjeseca nakon završetka Parlamentarnih izbora, ističe se u priopćenju.

Također se napominje kako su ODIHR-ova Misija za promatranje izbora i Misija OESS-a u Hrvatskoj zasebne misije, svaka sa svojim mandatom.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika