02.11.2007. / 11:04

Autor: Marko Biočina

BLOGOHULNIK

O mrtvima najbolje

Za razliku od prošle godine ovaj sam blagdan Svih svetih proveo kod kuće. Prije godinu dana jutro sam proveo na Mirogoju, u sprintu s jednog na drugi kraj groblja pokušavajući dobiti izjave svih državnih dužnosnika koji su tog dana krenuli obilaziti grobove i spomenike. Tko je god jednom u karijeri dobio taj zadatak vjerojatno će ga pamtiti do kraja života. Ove godine sreća me pomilovala, pa sam sve to pratio putem televizije.

No, za one malo pronicljivije taj je dan na Mirogoju bio je najbolji presjek odnosa različitih društvenih interesnih skupina i njihovog licemjerja u Lijepoj našoj. Da bi to spoznali dovoljno je samo proučiti tko je posjetio koji spomenik. Tako Sanader i Šeks, kao predstavnici Sabora i Vlade već godinama ne nalaze shodnim posjetiti spomenik žrtvama fašizma. Nevažna je činjenica da se antifašizam nalazi u preambuli hrvatskog Ustava.

S druge strane, tu su grobnicu naravno posjetili predstavnici Saveza antifašista. Posjetili su i grobnice ostalih po njima zaslužnih osoba kao što su Vladimir Nazor i Vladimir Bakarić, no elegantno su zaboravili posjetiti grobnicu Franje Tuđmana. Ljudi su u godinama, pamćenje hlapi, tko se još sjeća da je Franjo bio partizanski general i istaknuti antifašist. Njegov je grob u svom posjetu zaobišao i predsjednik Mesić, iako su on i Tuđman nekoć bili suradnici i kolege.

I tako to traje već godinama, a postoji samo jedan čovjek koji obilazi sve grobove i spomenike, bez obzira na vjersku, političku ili bilokakvu drugu pripadnost. Da, pogodili ste. To je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bio je i kod Tuđmana i kod Račana, kod branitelja, NOB-ovaca, znanih i neznanih junaka. Na tome mu valja čestitati, jer je to jedini ispravan način. Ako postoji ijedno mjesto na kugli zemaljskoj gdje su svi jednaki onda je to groblje.

Ne znam je li to Bandić učinio iz stvarnog pijeteta prema mrtvima ili zato što je jednostavno lukaviji političar od ostalih. Meni motivacija u ovom slučaju nije ni važna.

Zato ću Bandiću oprostiti što je usput popričao s grobarima, pružio rame za plakanje udovicama, najavio gradnju podzemne garaže ispod Mirogoja te predstavio revolucionarnu tehniku balzamiranja pokojnika koju je otkrio na svojoj nedavnoj službenoj turneji po zemljama Magreba.

Vezane vijesti

Foto: Građani obilaze groblja na dan Svih svetih

Foto: Građani obilaze groblja na dan Svih svetih

Na zagrebačkom Mirogoju tijekom dana okupilo se mnoštvo građana koji posjećuju grobove, posljednja počivališta svojih najdražih, moleći se za njih,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika