02.11.2007. / 14:19

Autor: Marko Biočina

SINDIKATI O IZBORIMA

Sever: "Političari kao da ne žive u ovoj državi"

Predstavnici hrvatskih sindikata ogorčeni su izjavama predstavnika političkih stranaka iznesenim na predstavljanju izborih programa u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Tom su prilikom sve političke stranke najavile namjeru da u slučaju izborne pobjede provedu liberalizaciju hrvatskog tržišta rada.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra kako su takve najave skandalozne, te kako su se stranke na taj način jasno diskreditirale pred izbore.

„Ako su stvarno mislili ono što su rekli, to je katastrofa. U situaciji kada je golemi broj radnika obespravljen, kada su problemi poput sklapanja ugovora na određeno vrijeme, rada praznicima i neplaćanja prekovremenih sati postali uobičajena praksa, užasno je neodgovorno davati takva obećanja, a pogotovo bez ikakve konzultacije s sindikatima. Političari kao da žive u nekoj drugoj državi pa ne vide što se događa u Hrvatskoj. S druge strane, ako su predstavnici političkih stranaka samo poslodavcima govorili ono za što znaju da ovi žele čuti, to je samo još jedan dokaz njihove prevrtljivosti. Mi smo mislili organizirati slično predstavljanje programa vezanih za teme koje zanimaju radnike, no sad smo odustali. Shvatili smo da nema smisla. Ako bi političari došli sa stavovima koje su iznijeli pred poslodavcima, oni su za nas potpuno neprihvatljivi, a sve drugo što bi rekli nakon tih izjava bi bilo potpuno nevjerodostojno“, kaže Sever.

Sindikati također upozoravaju kako je nedopustivo da se predizborne debate vode oko pitanja gospodarskog razvoja dok se taj isti razvoj temelji na smanjenju radničkih prava.

„Koji je smisao gospodarskog rasta ako on pri tome nije dobar za građane? Svaka vlast bi prvenstveno trebala voditi računa o građanima i njihovim interesima, a rezanje radničkih prava nikako ne može biti interes građana. Treba se zapitati čije to interese onda zastupaju političari. Ako se cijela priča o gospodarskom rastu i procvatu temelji na tome, onda tu nema društvenog interesa, već se radi samo o interesima pojedinaca“, kaže Sever. Iako se sindikati nisu odlučili na izlazak na izbore s nezavisnom listom kao što je predlagao bivši sindikalni čelnik i novopečeni HDZ-ovac Boris Kunst, Sever smatra kako će političari morati shvatiti poruke sindikata.

„Iako nismo izašli s formuliranim stavom mislim da su naše poruke jasne svim političarima. Odlučno ćemo se protiviti promjenama Zakona o radu i poreznog sustava koje bi bile na uštrb radnika. Svojim članovima nećemo savjetovati za koga da glasaju, ali im poručujem da razmisle o tome čija su obećanja realna i u kojoj su mjeri dosad stranke ispunjavale ono što su obećale. Mislim da se nakon tog promišljanja može doći do odgovora na pitanje za koga glasati na izborima“, poručio je Sever.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika