02.11.2007. / 17:34

Autor: Marijana Zrinjski

SMRT FRANJEVCA

Umro je fra Tomislav Duka

Franjevac Tomislav Duka, nekadašnji političar i zastupnik u Hrvatskom saboru, preminuo je danas nakon duge i teške bolesti u bolnici u Zagrebu, u 76. godini života i 58. godini redovništva.

Fra Tomislav Duka rođen je u Igranima na Makarskoj rivijeri 1932. Službovao je u brojnim župama provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, te u misijama u Njemačkoj, odakle se na početku stvaranja neovisne hrvatske države vratio u domovinu i aktivno sudjelovao i doprinosio njezinom utemeljenju.

Pokop će se održati u ponedjeljak nakon mise zadušnice i sprovodnih obreda koji će se obaviti u crkvi sv. Križ u Živogošću s početkom u 15 sati.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je brzojav sućuti fra Željku Toliću, provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. "Tijekom godina suradnje i prijateljstva uvijek sam ponovno mogao svjedočiti o jednostavnoj plemenitosti njegove osobe, iskrenu domoljublju i vjeri što ih je živio u svojem svećeništvu na različitim dužnostima, uz ostalo, godinama i među hrvatskim iseljeništvom", kaže se u brzojavu sućuti.

"Iskren zanos za hrvatsku slobodu uveo ga je 90-ih i u politiku, u kojoj je kao saborski zastupnik i na drugim dužnostima nastojao politički život i našu mladu demokraciju oplemeniti kršćanskim načelima. Njegovom smrću hrvatski su franjevci, ali i hrvatski narod, izgubili osobu koja se iskreno zauzimala za dobro svakog čovjeka i dobro svoga naroda, a ja svoga dragog prijatelja koji me obogatio svojim duhom, ljubavlju prema životu i radosti postojanja", kaže predsjednik Mesić u brzojavu u kojem je iskazao sućut i njegovoj braći redovnicima u Živogošću, s kojima je dijelio zadnje godine života, te njegovoj obitelji.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika