03.11.2007. / 08:35

Autor: Katarina Zorić

SPOLNI ODGOJ U ŠKOLAMA

Djeca će ipak učiti da je masturbacija neprihvatljiva

Program Udruge Grozd ima podršku Katoličke crkve, pa se pretpostavlja da je Vlada, odlučujući se za taj program uoči izbora učinila ustupak Crkvi

Nakon dvogodišnjeg pregovaranja i razmišljanja Ministarstvo obrazovanja odabralo je programe zdravstvenog odgoja, koje uključuje i spolni odgoj, udruga Grozd i Forum za slobodu odgoja kao podobne za ulazak u škole.
Najavljeno je da će ugovori o otkupu biti potpisani sljedeći tjedan, a nakon toga bit će raspisan natječaj za deset škola (pet osnovnih i pet srednjih) koje će od idućeg polugodišta eksperimentalno provoditi programe u 8. osnovne i 1. srednje. Odluku o tome prema kojem programu će njihovo dijete učiti o spolnosti, donijet će roditelji.

Ministarstvo se pozvalo na pozitivno mišljenje Ministarstva zdravstva od 30. listopada, a u kojem stoji da oni podržavaju programe obiju udruga, ukoliko ih udruge u potpunosti usklade s njihovim zahtjevima. U Ministarstvu nitko nije novinarima znao odgovoriti kako izgledaju konačne verzije programa. Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Grozd odstupio od dijela stavova koje su stručnjaci ocijenili problematičnima.

No, u programu je ostala tvrdnja o masturbaciji kao nečemu neprihvatljivom jer je riječ o «okretanju prema sebi.» U ovom slučaju popustilo je Ministarstvo zdravstva. Program Udruge Grozd ima podršku Katoličke crkve, pa se pretpostavlja da je Vlada, odlučujući se za taj program uoči izbora učinila ustupak Crkvi. Forum za slobodu odgoja najavio je da ugovor neće potpisati sve dok ne budu imali jamstva da će sami kontrolirati implementaciju svog programa.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika