03.11.2007. / 09:24

Autor: Katarina Zorić

UOČI IZBORA U POSJET HAAGU

Ministrica Kosor planirala posjetiti Gotovinu

Taj je posjet, nakon što je informacija o njemu, na ljutnju Gotovinine obrane, "iscurila" u javnost, proizveo kontroverze. Gotovinina je obrana zauzela stav da s imidžom Gotovine neće biti trgovanja u predizborno vrijeme, a Kotromanovićev posjet svrstan je u prijateljski i ništa više

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor trebala je, tijekom listopada, boraviti u Haagu i posjetiti osumnjičene Hrvate u Scheveningenu, piše Večernji list. Bio bi to jak izraz državne potpore Hrvatima kojima prijete višegodišnje zatvorske kazne.

Riječ je o šestorici Hrvata vezanih uz bivšu Herceg Bosnu (Praljak, Prlić, Ćorić, Petković, Stojić i Pušić), i, naravno, generalu Anti Gotovini. Ovakav posjet na visokoj državnoj razini odgovarao bi i vladajućem HDZ-u, a i Gotovini, koji još čeka odluku sudaca o njegovu zahtjevu za puštanje na privremenu slobodu.

Bilo je očekivano da će se izbori, prije ili kasnije, dotaknuti izravno i Haaga. Sudbina i odnos prema nekolicini optuženih Hrvata kojima se sudi ili čekaju početak suđenja mogla je biti važna predizborna tema. Posebice, nakon što je ljetos Gotovinu posjetio bivši bliski suborac, umirovljeni brigadir Ante Kotromanović, sada SDP-ov "džoker" kada je riječ o bivšim ratnicima.

Taj je posjet, nakon što je informacija o njemu, na ljutnju Gotovinine obrane, "iscurila" u javnost, proizveo kontroverze. Gotovinina je obrana zauzela stav da s imidžom Gotovine neće biti trgovanja u predizborno vrijeme, a Kotromanovićev posjet svrstan je u prijateljski i ništa više.

Razmišljalo se o posjetu generalu Anti Gotovini u pritvoru u Scheveningenu, ali se zasad odustalo, do izbora. Nismo željeli da se takav posjet protumači kao prikupljanje političkih bodova u predizborne svrhe. Nakon izbora, vjerojatno će doći do posjeta, poručila je preko glasnogovornika Berislava Živkovića potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Također, demantirala je glasine da je posjet trebao biti upriličen 30. listopada.

Može se zaključiti da je posjet visoke predstavnice hrvatske Vlade i HDZ-a trebao "amortizirati" Kotromanovićev. U namjeri da se ne dogodi odmah nakon posjeta esdepeovca, zakasnilo se u namjeri. Navodno su već sve dozvole Suda bile dobivene, no ocijenjeno je da je "tajming" pogrešan.

Izbori su preblizu i strahovalo se da bi to javnost procijenila jeftinim politikantstvom.Iz krugova Gotovinine obrane doznaje se da je Jadranka Kosor dogovarala posjet svim Hrvatima u haaškom zatvoru, no kako je "šestorici" suđenje u tijeku, nije se mogao odabrati odgovarajući termin. Gotovina je bio pozitivno reagirao na ideju o tom posjetu prije ili, (bolje), poslije izbora.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika