03.11.2007. / 12:39

Autor: Martina Čizmić

PARLAMENTARNI IZBORI

Sanader: "Jurčić nam se nudio 2003."

"Drugovi iz SDP-a, a tamo su dva druga od kojih jedan i nije pravi drug jer nam se 2003. bio nudio", rekao je Sanader, vjerojatno aludirajući na Ljubu Jurčića. Poručio je SDP-u da će se s njima suočiti jedino ako na suočavanje dođu i Jurčić i Milanović jer hrvatska javnost "ima pravo znati što misli kandidat za premijera, a što predsjednik stranke".

HDZ je okupljanjem članova izbornog stožera i svih kandidata izbornih jedinica započeo svoju predizbornu kampanju u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu. Predstavljeni su svi kandidati po izbornim jedinicama, a veliki pljesak okupljenih dobili su sportaši Slavno Goluža i Perica Bukić, te izbornik rukometne reprezentacije Lino Ćervar.

Najavljen kao kapetan duge i sigurne plovidbe te kapetan broda, na pozornicu je izašao predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Pozdravio je sve okupljene, pogotovo mladež koja je bila obućena u plave jakne na kojima je pisalo "Pobjednički tim, dr. Ivo Sanader". Sanader je rekao da ovim skupom i službeno počinje kampanja. "Izlazimo pred javnost sa namjerom da kad pogledamo unatrag imamo zaista dobre rezultate kojima se možemo pohvaliti", rekao je Sanader okupljenima.

"Pokrenuli smo Hrvatsku i idemo dalje"

Istaknuo je kako je Hrvatska bolja nego 2003. kad su preuzeli vlast. Osvrnuo se na sve ono što je HDZ učinio u protekle četiri godine. Rekao je kako je danas razina nezaposlenosti najniža u posljednjih 10 godina, kako je otvoreno 129 tisuća novih radnih mjesta te rekao kako još jedino nisu izmijenili obrazovni sustav. Krenulli su sa "srednjom školom za sve" kojom žele preuzeti odgovornost za one koji završe, ali i za one koji ne završe osnovnu školu. Rekao je da je oko 16500 mladih između 16 i 19 godina na Zavodu za zapošljavanje, a mjesto im je u školi. Cilj im je plinifikacija cijele Hrvatske do 2010. godine. Založio se za oštrije kazne za pedofile i dilere te ukidanje pomilovanja za te kategorije. Čestitao je ministru Kirinu i "njegovim momcima" na razbijanju međunarodnih lanaca krijumčara droge i pedofila.

Sanader je istaknuo da je cilj HDZ-a da za dvije do tri godine više ne bude deficita, a da rast BDP-a bude što viši. Osvrnuo se na SDP-ov program. "Oni žele nabijati deficit da bi poticali rast BDP-a. A mi smo smanjili deficit, a rast BDP-a najviši je u posljednjih 15 godina. Na kraju godine biti će šest i po posto" istaknuo je Sanader. Rekao je da su vratili dug umirovljenicima i povećali prava branitelja. Naglasio je kako Hrvatska nikada nije imala jači i čvršći položaj u međunarodnoj politici nego što to ima danas. "Dvije godine u kojima će Hrvatska biti članica Vijeća sigurnosti, biti će godine u kojima se prelama naša budućnost. To su godine kada je Hrvatska pred vratima EU i NATO-a", rekao je Sanader.

Spomenuo je i svoj govor pred UN-om u kojem je iskazao nezadovoljstvo Hrvatske presudom "vukovarskoj trojci". "Vukovar je simbol svih hrvatskih žrtava. Pravda čini svijet boljim i ona mora biti zadovoljena", rekao je Sanader i nastavio da će Hrvatska suditi "trojci" ako Haaško tužiteljstvo odustane od daljenjeg postupka.

Izborni program

Sanader je rekao da je ovo najzaokruženiji program koji je objavila neka stranka. Njime žele poboljštati životni standard građana ne umanjujući prava i ispunjavajući svoje obveze. Istaknuo je kao bez malog i srednjeg poduzetništva nema razvoja.

Posebno je ponosan na socijalno partnerstvo između zaposlenika, poslodavaca i vlade. "Nikada socijalno partnerstvo nije bilo razvijenije i na višoj razini nego za vrijeme ove Vlade", rekao je Sanader. Rekao je kako im je cilj stopa nezaposlenosti od sedam posto te oštra borba protiv mita i korupcije. "Proizvod ove Vlade su zakoni protiv korupcije i jačanje USKOK-a", istaknuo je Sanader.

SDP i predsjednik Mesić

Predsjednik HDZ-a osvrnuo se i na svoje najveće suparnike, SDP i na predizborne plakate. Rekao je kako plakati jasno pokazuju na crvenoj strani što nudi SDP, a na plavoj što nudi HDZ. Rekao je kako se HDZ oštro protivi legalizaciji lakih droga. "Nudimo im perspektivu, da naprave nešto za sebe i svoju obitelj, za razliku od onih koji nude droge", bio je odlučan Sanader.

"Protiv smo novih poreza i nameta i nećemo šutjeti o tome", bio je odlučan Sanader. "SDP želi opaliti poreze svima koji su dioničari i zarade na dionicama. Žele oporezovati dobit mirovinskih fondova. Žele oporezovati i imovinu koju ima 92 posto građana. Zar bi ih trebali pohvaliti za takve gluposti koje predlažu?", pitao je Sanader i napomenuo kako ima ljudi koji ne mogu platiti porez. Rekao je kako poštuje Ljubu Jurčića kao stručnjaka, ali on nudi rast BDP-a od šest posto, a HDZ je već postigao rast od sedam.

"Drugovi iz SDP-a, a tamo su dva druga od kojih jedan i nije pravi drug jer nam se 2003. bio nudio", rekao je Sanader, vjerojatno aludirajući na Ljubu Jurčića. Poručio je SDP-u da će se s njima suočiti jedino ako na suočavanje dođu i Jurčić i Milanović jer hrvatska javnost "ima pravo znati što misli kandidat za premijera, a što predsjednik stranke".

Pitao je okupljene podsjeća li ih situacija u SDP-u na osamdesete godine, kada se sve odlučivalo u centralnom komitetu. "Kukavički je od predsjednika SDP-a što nije htio preuzeti odgovornost i vodi zemlju ako pobjedi", rekao je Sanader. Također je istaknuo da od predsjednika Mesića očekuje da više ne govori o kampanji i političkim strankama. "Njegova uloga nije da se svrstava na neku stranu nego da bude predsjednik svih građana", poručio mu je.

Hrvati u BiH

Osvrnuo se na rasprave koje se vode u medijima o dijaspori. "Hrvati u BiH su narod. Domovina hrvatskog naroda je BiH i nje nema bez hrvatskog naroda. Oni nisu dijaspora ni iseljeništvo, nego konstitutivni narod u BiH. Obranit ćemo konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH", rekao je Sanader. Zaključio je da se SDP protivi glasanju Hrvata iz BiH jer tamo ne uživa popularnost. "Takva je politika opasna za Hrvatsku", poručio mu je Sanader.

Na kraju je naglasio da se 25. studenog bira karakter budućnosti Hrvatske, kakva će ona biti. "Nitko nema pravo ostati doma", poručio je. "Odaberite HDZ jer je to najbolja investicija u budućnost. Sve smo riješili i riješit ćemo što je preostalo. Neka živi vječno Hrvatska. Idemo po drugu pobjedu!", završio je obraćanje Sanader.

Nakon skupa Sanader je sa Čobankovićem i ostalim kandidatima iz V. izborne jedinice krenuo na skup u Lipik.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika