05.11.2007. / 09:32

Autor: Martina Čizmić

PAKISTAN

Masovna uhićenja oporbe

Musharraf je uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji suspendirao više zakona i osnovnih prava zajamčenih ustavom, među kojima i pravo na život i slobodu.

Palestinske vlasti počele su masovno pritvarati oporbene čelnike koji se suprotstavljaju predsjedniku Pervezu Musharrafu.

U proteklih nekoliko dana uhićeno je oko 300 ljudi, među kojima je i Javed Hashmi, vođa oporbene stranke PML-N. "Musharrafovi dani su odbrojani. Došlo je vrijeme da se stavi točka na političku ulogu vojske", rekao je Hashmi prilikom uhićenja.

Musharraf je uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji suspendirao više zakona i osnovnih prava zajamčenih ustavom, među kojima i pravo na život i slobodu. Izvanrednim mjerama dozvojeljeno je uhićenje bez prava na odvjetnika i službene obavijesti o vrsti prijestupa. Ukinuta je sloboda kretanja, zaštita prava na imovinu, zabranjeno je okupljanje na javnim mjestima, a ukinuto je i pravo na slobodu govora.

Svjetski vođe pozvali su Pakistan na ponovno aktiviranje Ustava, a Musharrafovo proglašavanje izvanrednog stanja ocijenili su kao loš potez za demokratski proces u toj zemlji. Državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice rekla je da će SAD razmisliti o daljnjem slanju izdašne financijske pomoći, ukoliko se smjesta ne ukine izvanredno stanje i raspišu izbori. Kina je pak izrazila nadu da će pakistanska vlada i narod smoći snage riješiti svoje probleme.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika