05.11.2007. / 10:38

Autor: Nina Tomljanović

BEČ

Danas novi pregovori oko statusa Kosova

Kosovski premijer Agim Ceku izjavio je da će Priština do 10. prosinca surađivati s pregovaračkom trojicom Kontaktne skupine i pokušati pronaći zajedničke točke na kojima sa Srbijom može izgraditi suradnju dviju suverenih država

Danas bi u Beču trebao početi novi krug pregovora dužnosnika Srbije i kosovskih Albanaca s međunarodnom trojkom (Europska unija, SAD i Rusija) o statusu Kosova.

Premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić predvodit će srbijansko izaslanstvo. Kosovu je Beograd voljan dati visoki stupanj autonomije, dok Priština ne pristaje na manje od neovisnosti. Vođe kosovske i albanske većine prijete da će po završetku pregovora 10. prosinca jednostrano proglasiti neovisnost.

Kosovski premijer Agim Ceku izjavio je da će Priština do 10. prosinca surađivati s pregovaračkom trojicom Kontaktne skupine i pokušati pronaći zajedničke točke na kojima sa Srbijom može izgraditi suradnju dviju suverenih država. Proglašenje neovisnosti koordinirat će se s glavnim međunarodnim partnerima, s obzirom na to da Kosovo ima potrebu za snažnom potporom i nakon utvrđivanja statusa, posebice u prvim danima kao suverena i neovisna država.

Dosad je Srbija isticala kako neće prihvatiti neovisnost Kosova te da bi to bilo kršenje Rezolucije 1277 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i otimanje srbijanskog teritorija.

Nakon Ahtisarijeva plana, Srbija je odlučno odbila i nedavni prijedlog predstavnika Europske unije u posredničkoj "trojici" Volfganga Išingera, da Srbija i Kosovo svoje odnose urede kao dvije Njemačke Berlinskim ugovorom iz 1972. godine. Iako neovisnost Istočne Njemačke nije pravno bila priznata, ugovorom su uspostavljeni dobrosusjedski odnosi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika