05.11.2007. / 12:54

Autor: Nina Tomljanović

SARAJEVO

Ukoliko Lajčak izmijeni odluke, Špirić će povući ostavku

Špirić je kazao da je Lajčakove odluke doživio kao osobno "poniženje i podcjenjivanje" ustvrdivši da mu visoki predstavnik svojim postupkom nije ni malo pomogao niti je osigurao pretpostavke za učinkovitiji rad Vijeća ministara

Nakon što je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić prošloga tjedna podnio ostavku na tu dužnost, danas je izjavio kako bi bio spreman povući ostavku ukoliko visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak izmijeni ili povuče svoje odluke o načinu odlučivanja u Vijeću ministara. "Budu li te odluke promijenjene, mogao bih prihvatiti novi mandat", izjavio je Špirić u Banjo Luci.

Špirić je kazao da je Lajčakove odluke doživio kao osobno "poniženje i podcjenjivanje" ustvrdivši da mu visoki predstavnik svojim postupkom nije ni malo pomogao niti je osigurao pretpostavke za učinkovitiji rad Vijeća ministara. "Ne pada mi na pamet da po tim pravilima vodim zemlju u još dublju krizu", izjavio je Špirić. Dodao je da on nije nikakav eksponent Beograda ili Rusije kako mu se to spočitava zbog zaoštravanja krize u BiH.

Za Špirića je nedvojbeno da je Lajčakovim izmjenama Zakona o Vijeću ministara došlo do kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

Špirić je komentirajući odluku Predsjedništva BiH da ga prije prihvaćanja ostavke pozove da taj čin još jednom obrazloži, kazao da je spreman na taj razgovor. "Sa zadovoljstvom ću se odazvati pozivu na taj razgovor", kazao je Špirić. Također je konstatirao kako "neki u Predsjedništvu nisu razumjeli dubinu krize" u kojoj se BiH nalazi pa im je važnije putovanje od obveza koje imaju u zemlji.

Time je aludirao na odluku člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da otputuje u SAD gdje će ostati cijeli tjedan.

Prema neslužbenim najavama, Silajdžić bi u SAD-u trebao razgovarati s nekim kongresnicima no nema naznaka da će ga primiti bilo tko iz američke administracije.

Konzultacije Predsjedništva BiH o Špirićevoj ostavci morat će pričekati Silajdžićev povratak u zemlju.

Sukladno s održavanjem izvanredne sjednice Parlamenta RS traju pregovori pravnih stručnjaka entitetske vlade i ureda visokog predstavnika (OHR) s ciljem utvrđivanja mehanizama koji bi onemogućili preglasavanje srpskih predstavnika u središnjim tijelima vlasti BiH.

Lajčak je izjavio da očekuje da se dođe do razumnog rješenja. "Očekujem da pobijedi glas razuma. Ako svi budu tražili rješenje naći će i odgovor", kazao je Lajčak dodajući da je jasno da "ima prostora da se otklone sve dvojbe" i onemogući pogrešno interpretiranje njegovih odluka.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika