05.11.2007. / 14:11

Autor: Katarina Zorić

ISTRAGA O KORNATSKOJ TRAGEDIJI

Svjedočio glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin

Zamoljen za komentar brojnih nagađanja o uzrocima stradanja i okolnostima spašavanja vatrogasaca kazao je kako su to "priče", no priznao je da su i njemu neke stvari "enigma"

Istraga o kornatskoj tragediji nastavljena je danas na zagrebačkom Županijskom sudu saslušanjem glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurine, kopilota helikoptera koji je vatrogasce vatrogasce iskrcao na otok te još petero svjedoka.

Glavni vatrogasni zapovjednik prije saslušanja kod šibenskog istražnog suca Branka Ivića rekao je kako se nada da će njegov iskaz pridonijeti rasvjetljavanju tragedije na otoku Kornatu u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a trinaesti Frano Lučić oporavlja se u splitskoj bolnici.

Zamoljen za komentar brojnih nagađanja o uzrocima stradanja i okolnostima spašavanja vatrogasaca kazao je kako su to "priče", no priznao je da su i njemu neke stvari "enigma". Dodao je da se nije čuo s bivšim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Draženom Slavicom, koji je prošlog tjedna pušten je iz pritvora.

Jurin je, inače, nakon kornatske tragedije iz moralnih razloga ponudio ostavku.

Prije njega šibenski sudac Branko Ivić saslušao je Danijela Brezovića, kopilota helikoptera koji je vatrogasce i "krušku" s vodom iskrcao na otok te Dragutina Matića, pilota zrakoplova Croatia Airlinesa koji je jedno vrijeme jedini bio u vezi s kanaderom koji je gasio požar na otoku.

Za poslijepodne je planirano saslušanje još četvorice svjedoka, djelatnika MORH-a iz Divulja.

O sadržaju iskaza već ispitanih svjedoka na sudu se nije moglo ništa doznati jer je istraga tajna, a, kako je najavljeno, istražni sudac nakon saslušanja neće dati izjavu, za razliku od prije mjesec dana kada je također u Zagrebu ispitivao svjedoke.

Sudac Ivić je tada rekao da planira saslušati još 30 do 40 svjedoka te da će nakon toga provesti rekonstrukcije i vještačenja, među ostalim, ispitivanje kretanja požara te let helikoptera kojim su vatrogasci stigli na požarište.

Inače, dio obitelji stradalih sumnja u službeno objašnjenje da je uzrok tragediji bio eruptivni požar. Vjeruju da je upravo taj helikopter skrivio nesreću jer je iz njega, navodno, iscurilo gorivo koje je prije nadolazaćeg požara zalilo vatrogasce.

Vezane vijesti

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s...

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika