05.11.2007. / 14:32

Autor: Katarina Zorić

ZLOČINI U OSIJEKU

Suđenje Glavašu opet na početku

Nakon što su prošlog mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu održana tri ročišta u slučajevima "garaža" i "selotejp", promijenjen je sastav sudskog vijeća u koje je kao dopunski sudac ušao Mirko Klinžić pa je sudac Željko Horvatović odredio da rasprava krene ispočetka

Iz proceduralnih razloga suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za zlostavljanja i ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991. danas još jednom krenulo ispočetka.

Naime, nakon što su prošlog mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu održana tri ročišta u slučajevima "garaža" i "selotejp", promijenjen je sastav sudskog vijeća u koje je kao dopunski sudac ušao Mirko Klinžić.

Sudac Željko Horvatović stoga je odredio da rasprava krene ispočetka, pa je i tužiteljstvo moralo još jednom čitati optužnicu u kojoj se navodi da su se zlostavljanja i ubojstva dogodila u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je Glavaš bio na čelu, te na obali Drave, gdje je smaknuto deset osječkih Srba. Svi optuženici ponovno su odbacili krivnju, kao i nakon prvog čitanja optužnice.

Na protekla tri ročišta obrana i tužiteljstvo predložili su saslušanje više od 270 svjedoka, a sudsko je vijeće danas prihvatilo većinu dokaznih prijedloga. Ipak, odbijen je prijedlog obrane da se ne sasluša Krunoslav Fehir, krunski svjedok koji je ranije bio osumnjičenik i čiji su medijski istupi pokrenuli istragu o Glavaševoj umiješanosti u zločine.

Sud je odlučio da će njegovo svjedočenje biti tajno, odnosno da će tijekom saslušanja iz sudnice biti udaljena publika i novinari. Odbijen je i prijedlog za saslušanjem bivšeg načelnika osječke policije Vladimira Fabera, a neće se ispitati niti novinari koji su priče o zločinima čuli od drugih svjedoka.

O saslušanju dijela svjedoka obrane, među kojima je i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, sud će odlučiti tijekom postupka.

Za ratne zločine protiv civila uz Glavaša se terete Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontića, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Svi optuženi u pritvoru su od listopada prošle godine.

U slučaju "garaža" optuženi se terete za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića kojemu se od tada gubi svaki trag.

U slučaju "selotejp" Glavaš je optužen da je pripadnicima tzv. uskočke bojne zapovjedio zlostavljanje i ubijanje desetero osječkih civila srpske nacionalnosti na obali Drave. Suđenje se nastavlja 3. prosinca, a do kraja godine predviđeno je još šest ročišta.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika