Objavljeno u Nacionalu br. 625, 2007-11-06

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Vikinška riba u soli

Vikinzima, slavnim pomorcima, najdraža su bila jela od ribe, posebno od soljenih i sušenih haringi i bakalara, koje su u čast Burija i Thore na svim morima svijeta jeli kao žrtvenu hranu

Veljko BarbieriVeljko BarbieriKako je na čvrstim stijenama zapisano runskim pismom u drevnim vikinškim legendama, na početku je bio samo prazan svemir. No u tom vrućem prostoru u kojem su se rađale zvijezde zavlada strašna studen i cijeli se svemir skameni u veliki grumen kozmičke soli. Stvoritelji su se prenuli iz sna od strašne hladnoće, a sol ih je peckala na njihovim eteričnim ležaljkama. Probudila se i Velika Majka Audhumia i vidjevši kakva se opasnost nadvila nad njezinu božansku djecu i beskrajni svemirski prostor, stane lizati svemirsku sol ne bi li je otopila i tako opet ugrijala kozmos. Lizala je tako Majka bogova i svemira, moćna Audhumia, tisućljećima, a kad je ostalo samo grumenje, nastavila je lizati grumen po grumen. Opet tisućama godina, ali kako bi se koji grumen topio pod njezinim jezikom, rađala su se zviježđa i svemir je bogovima opet postao ugodno mjesto za život. Među svim zvijezdama i planetima Audhumia je najviše voljela Zemlju. Posebno je nježno lizala grumen soli pod kojim su bila kopna i planine opkoljeni ostacima rastopljene soli i tako su nastala mora i oceani. Kad je preostao samo jedan grumen, Audhumia osjeti majčinski poriv. Prošlo je milijardu godina otkako je rodila bogove i svemir i silna majčinska strast obuzme joj božansku dušu. Uze u njedra taj mali grumen i naizmjence ga je lizala, pa grijala golemim dojkama i međunožjem i on se počeo topiti. Nakon prvoga dana iz grumena zaleđene kozmičke soli iziđe gusta plava kosa, drugoga dana glava, a trećega tijelo. Tako je Audhumia sačinila prvog čovjekolikog boga Burija, kojemu udahne dušu od malo preostale soli. Buri je postao njezin mezimac te ga je odgajala da zavlada njezinom voljenom Zemljom i svakodnevno ga podučavala kako će izroditi novi rod bogova, a onda će njegovi potomci napučiti Zemlju i more ljudima, stvorovima i biljkama.


Ali valjalo je Buriju naći ženu. Audhumia siđe s već ojačalim sinom na Zemlju, zaroni pod more i od soli sačini prvu ribu, kojoj također udahne život kao budućoj ženi svog mezimca. Uskoro oni porodiše novi rod bogova, prave Audhumine unuke, a oni udahnuše život smrtnim ljudima. Svi su se podredili Burijevu unuku, vrhovnom bogu Odinu. A Buri i Thora, kako se zvala njegova ribolika žena, podavali su se jedno drugomu svakodnevno i tako su u ljudskom rodu i drugim stvorovima i biljkama stalno budili nogone i darivali im plodnost, te se Zemlja napuči ljudima, životinjama i biljkama. A Thora je stalno izbacivala oplođeno sjeme i uskoro se more napuni ribama. Od tada su svim Vikinzima, tim slavnim pomorcima, najdraža jela od ribe, a posebno od soljenih ili sušenih haringi i bakalara, koje u čast Burija i Thore nose svim morima svijeta i jedu kao žrtvenu hranu. Prenoseći taj običaj od jedne obale do druge, razdijelili su svoje soljene i sušene ribe cijelom svijetu, pa su i nas podučili da, uživajući u njihovu okusu, nesvjesno slavimo naše zajedničke praroditelje Veliku Majku Audhumiju i njezine mezimce Burija i Thoru.

Slana riba sa slanutkom

S 10 dag fileta od slanih srdela i 10 dag fileta od slanih inćuna pomiješajte 1 kg kuhana slanutka, 25 dag suhih pomidora, 2 žlice kapara i dosta suhog mravinca. Podlijte s 1 dl balzamičke kvasine i 1 dl maslinova ulja pa služite hladno.

Kokot pečen u soli

Ribu kokota od 2 kg očistite, ali ostavite krljušti. Popaprite ga iznutra i pecite tako da 1 kg krupne soli stavite na dno posude za pečenje, a još 1 kg prekrijte ribu, dok kora od soli ne otvrdne, Izvadite ribu i razbijte oklop od soli drvenim batom, samo da napukne. Odvajajte komad po komad soli koji će skinuti riblju kožu i krljušti. Služite ribu oguljenu i podlivenu s 2 dl maslinova ulja.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika