Objavljeno u Nacionalu br. 625, 2007-11-06

Autor: Berislav Jelinić

PIVARSKA KARIJERA HEINZA TRUSKALLERA

Novi život šefa Hypo banke

Heinz Truskaller, Austrijanac koji je 10 godina vodio Hypo banku, ostao je živjeti u Hrvatskoj gdje je s partnerima pokrenuo nove poslovne projekte od kojih je posljednji kupnja Daruvarske pivovare

Heinz Truskaller preuzeo je 51 posto vlasništva nad  Daruvarskom pivovarom zajedno s Andreasom Binderom, Austrijancem hrvatskog podrijetla, i s još dvojicom partnera; Truskaller i Binder planiraju i projekte u stanogradnjiHeinz Truskaller preuzeo je 51 posto vlasništva nad Daruvarskom pivovarom zajedno s Andreasom Binderom, Austrijancem hrvatskog podrijetla, i s još dvojicom partnera; Truskaller i Binder planiraju i projekte u stanogradnjiHeinz Truskaller, Austrijanac koji je deset godina proveo radeći kao član i predsjednik uprave u Hypo Alpe Adria banci, okreće u Hrvatskoj novu stranicu u svojoj poslovnoj karijeri. Nije se nakon napuštanja Hypo Alpe Adria banke prije otprilike godinu dana vratio u Austriju, već je nastavio živjeti u Hrvatskoj i okrenuo se novim projektima. Truskaller je i dalje aktivan u bankarstvu, namjerava investirati kao građevinski poduzetnik, a posebno je zanimljivo da je odnedavna postao i suvlasnik Daruvarske pivovare. Sve to pokazuje da se on, po svemu sudeći, nema namjeru vratiti živjeti u Austriju, već svoje poslovne planove i dalje veže ponajprije za Hrvatsku.

Truskaller je hrvatskoj javnosti poznat najviše po tomu što je posljednjih godina bio čelnik Hypo Alpe Adria banke. Radi se o austrijskoj pokrajinskoj banci koja je u Hrvatskoj pod njegovim vodstvom jako napredovala, a postala je poznata i po financiranju poznatih hrvatskih sportaša, ponajprije skijaškog saveza i skijašice Janice Kostelić. U Hypo Alpe Adria banku došao je 1996., a banka je službeno otvorena u Hrvatskoj 1997. Bio je prvi Austrijanac koji je počeo raditi u Hrvatskoj u Hypo Alpe Adria banci. Od 2000. je i formalno bio predsjednik uprave te banke. Hypo Alpe Adria banku napustio je koncem prošle godine. Njegov odlazak vremenski se poklopio s negativnim publicitetom koji je pratio poslovanje banke, zbog raznih afera kroz koje je ta banka u Austriji prolazila. Prije dvije godine otkrilo se da je ta banka imala 300 milijuna eura gubitka u poslovanju, ali ne u Hrvatskoj. Ove godine Državno odvjetništvo izrazilo je sumnju da je ta banka pomagala prilikom pranja novca opljačkog tijekom obrane Hrvatske, u što je navodno bio uključen i odbjegli general Vladimir Zagorec. U Austriji se zbog toga Hypo Alpe Adria banka našla čak i pod parlamentarnom istragom, te su ispitani i neki njeni visoki dužnosnici. Truskaller zbog svega toga u Austriji nominalno nije imao nikakvih problema, ali je koncem prošle godine napustio banku. Banka je potom nakon njegova odlaska iznenada promijenila vlasnika, iako se formalno bila pripremala za izlazak na burzu. Iako je napustio banku, formalno je još uvijek angažiran kao njen savjetnik, ali se odnedavna počeo angažirati u raznim drugim poslovnim projektima.

U Daruvaru se zajedno s nekolicinom prijatelja odlučio upustiti u pivarski posao. Prije nekoliko dana Truskaller je postao jedan od suvlasnika Daruvarske pivovare. Riječ je o maloj lokalnoj pivovari, čiji je najpoznatiji proizvod Staročeško pivo. Truskallera je u taj projekt zapravo pozvao Andreas Binder, Austrijanac hrvatskog podrijetla, koji u Hrvatskoj u raznim poslovnim projektima sudjeluje još od početka 90-ih. Kako je Binderu majka podrijetlom Slavonka, on dobro razumije hrvatski poslovni mentalitet, odlično govori hrvatski jezik, a posebno je emotivno vezan za Slavoniju. Zato se jako zainteresirao za prezimanje Daruvarske pivovare.


Uz razvoj pivovare Truskaller planira gradnju 15-ak apartmana na BračuUz razvoj pivovare Truskaller planira gradnju 15-ak apartmana na BračuBinder je stupio u pregovore s postojećim vlasnicima i dogovorio da će on s partnerima preuzeti većinski vlasnički paket od 51 posto, s pravom naknadnog otkupa još 30 posto udjela. U okviru njihova vlasničkog paketa polovicu će udjela kontrolirati Binder, a Heinz Truskaller imat će 20 posto. Uz njih su suvlasnici pivovare još i velikogorički odvjetnik Antun Šagovac i Siegfried Menz, većinski vlasnik Ottakringera, najpoznatije austrijske pivovare u privatnom vlasništvu. Truskaller će tako biti dio tima koji će od Daruvarske banke pokušati napraviti lidera, za početak u Slavoniji. Namjeravaju angažirati vrhunske stručnjake koji će im u tomu pomoći, a po većim gradovima u Slavoniji namjeravaju otvoriti i pivnice s vrhunskim slavonskim specijalitetima. To će raditi po uzoru na pivnice koje Ottakringer pivovara ima na brojnim mjestima u Austriji. Nadaju se da će uskoro povećati proizvodnju, ali i broj zaposlenih, te tako pomoći obnovi poslovnog života u Slavoniji. Truskaller nije htio govoriti o detaljima projekta vezanog uz Daruvarsku pivovaru. Navodi da u toj transakciji glavnu ulogu ima Andreas Binder. Binder Truskallera poznaje već nekoliko godina, a simpatizira ga zato jer je on kao čelnik Hypo Alpe Adria banke puno pomagao hrvatskom sportu, što je pomoglo dobroj promociji Hrvatske u svijetu. Upoznali su se kada je Truskaller odobrio da Hypo Alpe Adria banka financira neke projekte u kojima je Binder također sudjelovao. Truskaller o Binderu kaže: “On je jako zanimljiva osoba. Kao vrlo mlad bio je aktivan u austrijskoj politici, a potom se posvetio poslu. Danas surađuje s vodećim bečkim poslovnim ljudima i ima izvrsne kontakte. Prije smo surađivali na manjim projektima, koji su se pokazali isplativima za banku koju sam vodio, a i za Bindera kao klijenta. Danas smo na pragu uspješne suradnje.”

Binder također ima dobro mišljenje o Truskalleru. On misli da je Truskaller kvalitetan bankarski stručnjak koji dobro poznaje lokalne hrvatske prilike, ima dobre kontakte, a poznaje i hrvatski jezik, pa se zato nakon njegova odlaska iz te banke odlučio s njime poslovno povezati.

Binder i Truskaller zajedno su partneri i u novoosnovanoj tvrtki Stanograd ulaganje. U toj tvrtki dvije trećine vlasništva imat će austrijske tvrtke Porr i Wien Sud, a trećinu vlasništva tvrtka AB Vermogens Verwaltung, koju kontrolira Binder. U Binderovoj tvrtki svoj suvlasnički dio ima i Truskaller. Ta će tvrtka uskoro početi sa stanogradnjom u Hrvatskoj. Binderovi austrijski partneri specijalizirali su se za projekte poticane stanogradnje. U Hrvatskoj trenutno pripremaju projekte za izgradnju najmanje 1800 stanova u Varaždinu, Zadru i drugim dijelovima Hrvatske.

Heinz Truskaller kao čelnik Hypo Alpe Adria banke nije štedio u financiranju hrvatskih sportaša, ponajprije Gordana Kožulja i braće KostelićHeinz Truskaller kao čelnik Hypo Alpe Adria banke nije štedio u financiranju hrvatskih sportaša, ponajprije Gordana Kožulja i braće KostelićTruskaller i osobno namjerava investirati u građevinske projekte. Trenutačno planira gradnju 15-ak apartmana na Braču, a projekt će realizirati preko svoje tvrtke KHT (prema inicijalima svog imena Karl Heinz Truskaller), zajedno s bratom Ervinom Truskallerom, direktorom Jadrankamena. Žao mu je što ranije nije imao vremena baviti se sličnim privatnim projektima, jer je prvenstveno bio okupiran radom za banku. O tomu je za Nacional rekao: “Proveo sam puno vremena u Hrvatskoj, ali nikada nisam imao vremena razmišljati kao privatni poduzetnik, već samo kao bankar. Mnogi su se do danas oko mene obogatili investirajući u Hrvatsku, a ja za takve investicije naprosto nisam imao vremena. Bavio sam se bankom i organizacijom posla. Ponosan sam na to što sam na koncu bio čelnik sustava u kojem je radilo više od tisuću ljudi. Danas je vrijeme za nove izazove. Iz današnje perspektive potpuno drugačije gledam na brojne stvari. Kao bankar ponajviše sam vodio računa da klijenti vraćaju kredite. Danas kao poduzetnik sve više upoznajem i druge strane poslovnog života, te s puno više poštovanja gledam na poduzetništvo. Nedavno sam počeo uređivati i stan u Zagrebu. Čak i na tako malom osobnom projektu spoznao sam koliko se nepredviđenih situacija u kratkom vremenu može dogoditi i kako to može bitno utjecati na prvobitno postavljene ambicije.”

Truskaller je i dalje povezan s Hypo Alpe Adria bankom. Iako je napustio mjesto predsjednika uprave, danas je ondje prisutan kao savjetnik za određene projekte, ali samo u Hrvatskoj, a i to će trajati samo do konca 2007. Žao mu je što je Hypo Alpe Adria banka u Hrvatskoj osjetila negativne posljedice afera koje su tu banku potresale u Austriji. Međutim, drago mu je bilo kada je nedavno od novog čelnika Hypo grupe Tina Berlina dobio neizravan kompliment. Berlin je nedavno izjavio da on sa svojom bankarskom školom ne bi u Hrvatskoj u vrijeme ekspanzije Hypo grupe odobrio niti jedan kredit, zbog rizičnosti tržišta. Međutim, rekao je da se tadašnje vodstvo banke pokazalo hrabrim, jer je dobro procijenilo tržište i otvorilo ga na vrijeme.

Heinz TruskallerHeinz TruskallerTruskaller će ipak ostati aktivan i u bankarstvu. Pridružio se nedavno LHB banci, maloj banci koja je ukupno velika poput hrvatskog dijela Hypo grupe, ali koja u Hrvatskoj posluje više od 15 godina, uglavnom s većim tvrtkama. Ondje Truskaller nije zaposlen puno radno vrijeme, već zajedno s još nekim kolegama priprema potrebnu dokumentaciju za razne projekte i klijente te ih potom nudi bankama koje bi bile zainteresirane da te projekte financiraju. Navedeno Truskaller prvo nudi LHB banci, ali kontaktira i surađuje i s drugim bankama. Uglavnom je na tim poslovima u vezi sa svojim bivšim kolegama iz Hypo Alpe Adria banke. Posebno dobro surađuje s Ervinom Kumalićem, bivšim prokuristom HypoAlpe Adria banke. Svi oni zapravo nude svoje znanje bankama, kako bi one mogle lakše odlučiti što bi trebale financirati. Truskaller je već sudjelovao u pripremanju dokumentacije za projekte izgradnje manjih hotela, shopping centara i raznih stambenih objekata.
Truskaller je i dalje ostao aktivan u sportu. Ostao je član izvršnog odbora nogometnog kluba Dinamo, a posebno prati i skijanje, koje je Hypo Alpe Adria banka za njegova mandata također izdašno financirala. Drago mu je što je nastavio održavati dobre kontakte s ljudima iz tih sportova. Smatra da su oni vidjeli u njemu i neke njegove osobne kvalitete, a ne samo novac koji je davao. Na koncu, on misli da njegove sportske kolege vjeruju da će on ostvariti i dobru poslovnu karijeru u budućnosti, te da će dio svog novog profita također usmjeriti prema sportu. Sve to pokazuje da Truskaller u Hrvatskoj ima velike poslovne ambicije, koje bi mu u budućnosti mogle donijeti i unosnu zaradu.

Tata Hypo banke u Hrvatskoj

Heinz Truskaller u Hrvatsku je došao 1996. kako bi s kolegama pokrenuo Hypo Alpe Adria banku, kojoj je na čelu bio od 2000. Pod njegovim vodstvom Hypo banka postala je najprofitabilnija podružnica čitave Hypo grupe. Zbog te činjenice Truskallera su prozivali da se u vođenju banke služi prerizičnim metodama. U međuvremenu su Hypo grupu zahvatile poslovne neprilike zbog otkrivenih gubitaka u Austriji a u građenju novog imidža iz banke su otišli stari menadžeri, među njima i Truskaller.

Vezane vijesti

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika