Objavljeno u Nacionalu br. 625, 2007-11-06

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Prva banka za neprofitne organizacije

U Italiji je s radom započela Banca Prossima, koju je nedavno osnovala bankarska grupacija Intesa Sanpaolo, čiji je član Privredna banka Zagreb

BANKARI INTESE Božo Prka i Dinko  Lucić s talijanskim menadžerimBANKARI INTESE Božo Prka i Dinko Lucić s talijanskim menadžerimBankarska grupacija Intesa Sanpaolo, čiji je dio i Privredna banka Zagreb, osnovala je Bancu Prossimu, prvu europsku banku posvećenu isključivo socijalnim poduzećima, odnosno udrugama i neprofitnom sektoru. Banka je započela s radom 5. studenog a nudi niz specifičnih proizvoda i usluga koje su namijenjene socijalnim poduzećima i crkvenim tijelima. Nova banka će poslovati putem 6200 poslovnica Grupe Intese Sanpaolo. Intesa Sanpaolo je novoj banci dotirala 120 milijuna eura, a sva dobit koristit će se za njen daljnji razvoj. Dio sredstava banke usmjerit će se u “Fond za razvoj socijalnih poduzeća". Neprofitna poduzeća su najvažniji pružatelj usluga građanstvu u Italiji nakon javnog sektora. Međutim, teško im je ostvariti dobre odnose s bankama zbog financijske slabosti, nedostatka stručnjaka i teškoća pri obrazlaganju razvojnih projekata. Neprofitni sektori u Italiji, uz Britaniju, najveći su u Europi.


U Italiji ima 250.000 takvih organizacija i 4 milijuna volontera i plaćenih zaposlenika. Njihovi ukupni prihodi iznose 46 milijardi eura. Cilj je Banca Prossime u prve tri godine privući još 10.000 neprofitnih organizacija širom Italije i "Fondu za razvoj socijalnih poduzeća" uplatiti 20 milijuna eura, kako bi se omogućila isplata u iznosu do 80 milijuna eura socijalnim poduzećima koje se inače ne kreditira.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika