06.11.2007. / 07:30

Autor: Eduard Šoštarić

SRAMOTAN NEMAR

Stala istraga o srušenom helikopteru

Zbog nerada nadležnog povjerenstva helikopter Mi-8 odguran u kut hale i prekriven

Olupina srušenog helikoptera u Vukovaru, registracijske oznake H-253 koja se nalazila ograđena trakom u strogo zaštićenom dijelu Zrakoplovno-remontnog zavoda Velika Gorica odgurana je prije desetak dana u kut hangara i prekrivena je ceradom. Zbog nezainteresiranosti povjerenstva koje ispituje okolnosti pada helikoptera u Vukovaru da bilo što ispituje na srušenom helikopteru, zapovjednik Zrakoplovno-remontnog zavoda brigadni general Vinko Štefanek nakon konzultacija s članovima povjerenstva donio je odluku da se olupina makne i oslobodi prostor za druge radove na hrvatskim vojnim letjelicama.

Takav nerad povjerenstva samo pokazuje da su bili u pravu svi oni koji su govorili kako istraga neće biti gotova do parlamentarnih izbora i da se sve čini kako bi se ona prolongirala. Nacionalovi izvori potvrdili su kako je povjerenstvo na srušenom helikopteru možda efektivno radilo desetak dana od trenutka kad je helikopter došao u Zrakoplovni zavod. Srušeni helikopter je od trenutka njegova dolaska iz Vukovara iz dana u dan poprimao oblik zgužvanog papira i postojala je opasnost da se njegova konstrukcija potpuno uruši zbog težine motora, pa je hitnom intervencijom zaposlenika ZTZ-a i podmetanjem drvenih potpornih stupova to ipak bilo spriječeno.

U povjerenstvu koje ispituje okolnosti tragedije u Vukovaru pri čemu je poginulo troje, a ranjeno osam osoba, uopće nema glavnog civilnog stručnjaka za helikopterske nesreće i inspektora Ministarstva prometa Srđana Čopa. U povjerenstvu je glavni civilni inspektor Dinko Vodanović koji nema nikakve veze s helikopterskim nesrećama, jedan od članova povjerenstva je izvjesni Kordelj vezan isključivo uz MIG-21, a bivši pilot helikoptera Žunac je već imao udes kod Lukova Šugarja za vrijeme Domovinskog rata. U povjerenstvu nema niti jedne osobe iz ZTZ-a koji je ovlašten servisirati helikoptere Mi-8.

Vezane vijesti

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Jedna je putnica poginula u utorak pri padu turističkog helikoptera koji se srušio u East river na istoku Manhattana i potonuo, a spašeno je troje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika