06.11.2007. / 11:46

Autor: Nina Tomljanović

NUKLEARNI PROGRAM

SAD: Sjeverna Koreja dobro napreduje na razgradnji nuklearnog programa

Sjevernokorejski dužnosnici s predstavnicima regionalnih sila, prošli su mjesec postigli dogovor o rastavljanju nuklearnog kompleksa koji datira iz sovjetskog razdoblja, kao zamjenu za pomoć toj siromašnoj zemlji te za okončanje međunarodnog bojkota

Nakon posjeta sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju u kojemu se proizvodi plutonij, dužnosnik američkog State Departmenta Sung Kim je izjavio kako angažman Sjeverne Koreje na razgradnji svog nuklearnog programa pokrenutog prije 40 godina dobro napreduje.

Sjevernokorejski dužnosnici s predstavnicima regionalnih sila, prošli su mjesec postigli dogovor o rastavljanju nuklearnog kompleksa koji datira iz sovjetskog razdoblja, kao zamjenu za pomoć toj siromašnoj zemlji te za okončanje međunarodnog bojkota. Tom prilikom Kim je kazao: "Mislim da smo na dobrome putu".

Pojasnio je kako su poduzeti koraci da se obustave procesi u sva tri ključna postrojenja, starom nuklearnom reaktoru, tvornici koja proizvodi nuklearno gorivo i još jednoj koja pretvara potrošeno gorivo u plutonij.

U skladu sa postignutim sporazumom, s Kinom, Japanom, Rusijom, Južnom Korejom i SAD-om, Sjeverna Koreja bi trebala prekinuti rad triju nuklearnih postrojenja, zatim predati popis aktivnosti vezanih za nuklearno oružje, objaviti koliko fisijskih materijala posjeduje, te odgovoriti na sumnje Sjedinjenih Država ima tajni program koji se odnosi na obogaćenje urana u vojne svrhe.

Sjeverna Koreja će u zamjenu dobiti milijun tona goriva ili neku ekvivalentnu pomoć, a Amerikanci će početi raditi na tomu da se Sjeverna Koreja izbriše s crne liste ''terorističkih zemalja''.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika