06.11.2007. / 13:37

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

SSSH: Najavljena poskupljenja prehrambenih proizvoda su neutemeljena

U Hrvatskoj su cijene u rujnu porasle za 1,2 posto, što je, po tvrdnjama sindikalaca, najveća stopa inflacije u proteklih šest godina

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević na današnjoj je konferenciji za novinare kazala kako su najavljena poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda, koji bi prema nekim medijskim napisima trebali poskupjeti i do 30 posto, neutemeljena.

Knežević je podsjetila kako je građane početkom godine pogodio val poskupljenja gotovo svih komunalnih usluga, a sredinom ljeta i poskupljenja kruha i pekarskih proizvoda.

U Hrvatskoj su cijene u rujnu porasle za 1,2 posto, što je, po tvrdnjama sindikalaca, najveća stopa inflacije u proteklih šest godina.

Vlada je već uvela izvozne carine na pšenicu od 98 eura po toni, jer je bila sušna godina i jer na svjetskom tržištu vlada nedostatak žitarica, podsjetila je Knežević, međutim, ove je godine bila dobra žetva i požeto je 750 tisuća tona pšenice, a hrvatske su potrebe oko 500 tisuća tona, kaže predsjednica SSSH.

Prema tome, kako je rekla Knežević, sirovina za kruh i pekarske proizvode ima dovoljno, te na nas ne bi trebala utjecati poskupljenja na svjetskom tržištu.

SSSH pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u listopadu iznosili 5.774 kune, što je za 0,78 posto više nego u rujnu.

U kolovozu je prosječna neto plaća iznosila 4.670 kuna, a njome se moglo pokriti 80,87 posto životnih troškova.

U listopadu je sindikalna košarica podstanarske obitelji iznosila 7.311 kuna, što je za 0,62 posto više nego u kolovozu. Prosječna plaća bila je dovoljna za pokrivanje svega 64 posto troškova podstanarske obitelji.

Obitelj koja posjeduje automobil, mjesečno potroši najmanje 909 kuna.

Minimalni troškovi života za dvoje umirovljenika, u listopadu su iznosili 3.317 kuna, a prosječna isplaćena mirovina iznosila je 1.958 kuna, čime se moglo pokriti svega 59 posto životnih troškova.

SSSH-ova košarica sadrži minimalne mjesečne izdatke za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, obrazovanje i kulturu.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika