06.11.2007. / 18:06

Autor: Marijana Zrinjski

VATIKAN

Papa i saudijski kralj Adbulah srdačno razgovarali

Papa Benedikt XVI primio je u Vatikanu saudijskog kralja Abdulaha, što je bio prvi susret nekog poglavara Katoličke crkve s "čuvarom dviju svetih džamija", u Meki i Medini, najvažnijih islamskih svetišta u svijetu.

Papa i saudijski kralj navodno su srdačno razgovarali oko pola sata. Potvrđeno je zauzimanje za međukulturni i međuvjerski dijalog usmjeren prema mirnom i plodnom suživotu između ljudi i naroda. Naglašena je vrijednost suradnje između kršćana, muslimana i Židova za promicanje mira, pravde i duhovnih i moralnih vrijednosti, posebno uz potporu obitelji.

Razgovaralo se i o stanju na Bliskom istoku i potrebi nalaženja pravednog rješenja za sukobe koji muče regiju, a posebno za palestinsko-izraelski sukob.

Inače, Sveta Stolica nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom koja prakticira radikalnu doktrinu islama poznatu kao vahabizam. Saudijske vlasti nemuslimanima zabranjuju svaki oblik iskazivanja vjere i često uhićuju kršćane zbog prekršaja poput posjedovanja Biblije ili molitve. Također, u Saudijskoj Arabiji nisu dopušteni nikakvi nemuslimanski vjerski hramovi, poput crkava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika