06.11.2007. / 19:21

Autor: Marijana Zrinjski

UHIĆENJE ČASNIKA JNA

Ilija Brčić biti će izručen Hrvatskoj

Kapatana bojnog broda crnogorske vojske Iliju Brčića, osuđenog na napade na Brač i Šoltu, uhitila je talijanska policija u Rimu na osnovu hrvatske međunarodne tjeralice. Njegov odvjetnik Gordan Rodić potvrdio je da će biti izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne. Glasnogovornica hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dvoranić kazala je da će Ministarstvo zatražiti njegovo izručenje čim prikupi svu potrebnu dokumentaciju.

Podsjetimo, crnogorskog časnika splitski Županijski sud je 1993. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni sud je, uz zatvorsku kaznu, Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje iz Hrvatske.

Brčić je bio jedan od 30-ak optuženih časnika JNA, na čelu sa bivšim viceadimiralom JNA i zapovjednikom komande Vojno-pomorske oblasti Milom Kandićem, koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke 14. na 15. studenoga 1991. godine.

Brčić je osuđen jer je kao zapovjednik razarača Pula u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači i jer je, zajedno s još šest zrakoplova, nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši najmanje 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, no na sreću nije bilo poginulih.


Vezane vijesti

Tisuće na skupu u Rimu protiv Berlusconijeve vlade

Tisuće na skupu u Rimu protiv Berlusconijeve vlade

Više desetaka tisuća ljudi okupilo su se u subotu na rimskom trgu San Giovanniju kako bi na prosvjednom skupu u organizaciji oporbene Demokratske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika