07.11.2007. / 13:14

Autor: Marijana Zrinjski

HAAG PONOVO PROTIV NOVINARA

Osmero hrvatskih novinara pozvano na saslušanje

Osam hrvatskih novinara dobilo je pozive za saslušanje pred haškim istražiteljima radi nepoštivanje Haškog suda jer su objavili dodatak optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, u vrijeme kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti. Objavio je to zagrebački Županijski sud na čiju su adresu pozivi pristigli.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić nije želio otkriti o kojim novinarima je riječ ni koliko ih je već preuzelo poziv. No, iz više izvora bliskih pravosuđu neslužbeno se doznaje da su poziv dobili bivši zamjenik glavnog urednika informativnog programa HTV-a Goran Rotim, urednik na HTV-u Đurica Drobac, novinar Josip Šarić, novinar Večernjeg lista Davor Ivanković, novinari Slobodne Dalmacije Siniša Pavić i Jasna Babić te iz Jutarnjeg lista novinarka Snježana Pavić i kolumnist Ivan Zvonimir Čičak.

Devčić nije želio otkriti ni sadržaj poziva, odnosno razlog zbog kojega je zatraženo saslušanje novinara, a ni datum njihova susreta s istražiteljima. No, doznaje se da je osmero novinara osumnjičeno jer su objavili imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Osmero novinara s haškim istražiteljima trebali bi razgovarati idućih dana u Uredu suda u Zagrebu. Nakon razgovora sa svim osumnjičenima Haag bi trebao odlučiti hoće li protiv njih podići optužnice ili odustati od kaznenog progona.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika