07.11.2007. / 15:40

Autor: Martina Čizmić

EUROPSKA UNIJA

Srbija parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU

"To je prvi korak na putu prema europskoj integraciji i kandidatskom statusu Srbije", rekao je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Srbija je parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. No, uvjet za njegovo potpisivanje i dalje ostaje puna suradnja s Haaškim sudom.

"To je prvi korak na putu prema europskoj integraciji i kandidatskom statusu Srbije", rekao je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. "Puna suradnja koja treba voditi uhićenju preostalih optuženika ostaje uvjet za njegovo potpisivanje", dodao je Rehn.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić parafiranje Sporazuma ocijenio je kao veliki dan za europsku budućnost Srbije. Nada se da će potpisivanje uslijediti za nekoliko tjedana.

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić predao je Rehnu Akcijski plan u kojem piše kako Srbija ima namjeru do sljedeće godine postići kandidatski status i osigurati bezvizni ulazak u schengensku zonu.

Odluka Europske komisije da parafira Sporazum negativno je odjeknula u Bosni i Hercegovini. Srbija i BiH jedine su zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja koje nemaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika