07.11.2007. / 15:54

Autor: Katarina Zorić

ZAŠTITA POTROŠAČA

Udruga potrošača upozorava na zlouporabe na bankomatima

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača traži od Hrvatske udruge banaka da otkrije koliko je dosada potrošača zbog zlouporabe bankomata ostalo bez novca

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) upozorila je danas da banke ne mogu spriječiti zlouporabu bankomata, presnimavanje podataka s kartica i neovlašteno podizanje novca potrošača, odnosno krađu, te traži od Hrvatske udruge banaka da otkrije koliko je potrošača dosada na taj način ostalo bez novca.

Potrošači se mogu štititi od prevare sakrivanjem PIN-a prilikom tipkanja na bankomatu, ali kako će se zaštiti da netko ne kopira podatke s kartica, posebice od "curenja" podataka iz same banke, kaže se u priopćenju HUZP-a.

Udruga podsjeća kako Hrvatska udruga banaka tvrdi da je najveći broj prijevara napravljen uz unošenje pravog PIN-a, a da su ostali slučajevi zanemarivi.

To bi značilo da kad bi potrošač "A" znao PIN potrošača "B" mogao bi sa svojom karticom uzeti tuđi novac jer je samo PIN sredstvo za podizanje novca. U praksi nije tako jer bankomat mora na neki način "pročitati" i podatke s kartice i usporediti ih s nekim podacima da bi se isplatili novci, ističe HUZP.

Dodaje kako banke ne žele javno priznati da je netko na neki način presnimio podatke s kartice, krivotvorio karticu i podigao novac potrošača, a one same ne mogu spriječiti takvu zlouporabu.

Zašto bankomati nisu napravljeni tako da se na njih ne može nalijepiti kamera, da se u njih ne može staviti nikakva folija za zadržavanje kartice ili nekakav čitač magnetnog zapisa. Kako je moguće da netko neovlašten pročita magnetni zapis na bankomatu, pita se HUZP.

Da krađe nisu bile u većem opsegu vjerojatno niti sada ne bi o tome novine pisale i sve bi prošlo u tišini, a možda bi i sva krivnja opet bila svaljena na potrošače, stoji u priopćenju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika