08.11.2007. / 08:43

Autor: Nina Tomljanović

JUŽNA FINSKA

Pokolj u školi: 8 osoba ubio, 11 ranio, zatim ubio sebe

Policija je izjavila da se počinitelj pokušao ubiti pucajući si u sljepoočicu i da je u bolnici u kritičnom stanju

U pucnjavi koja se dogodila jučer popodne, u srednjoj školi Jokela u južnoj Finskoj osamje osoba ubijeno, među njima i ravnateljica, a 11 ranjeno, od kojih jedna teško.

Napad je počinio 18-godišnji učenik Pekka-Eric Auvinen koji je pokolj u školi najavio putem popularnog internetskog servisa YouTubea. Na videosnimci, koju prati žestoka glazba, vidi se fotografija škole koja nalikuje na srednju školu Jokela. Potom se fotografija razbija u krhotine, a ispod nje izviruje crveno obojana fotografija čovjeka s pištoljem uperenim u kameru. Video je naslovljen "Pokolj u srednjoj školi Jokela - 7.11.2007."

Nakon ubojstva svojih kolega i profesora, Pekka-Eric Auvinen je pucajući si u sljepoočicu presudio i sebi. Prema pisanju nekih medija, učenik je bio fasciniran oružjem i nasiljem. Televizijski kanal ''MTV'' objavio je da je počinitelj izražavao divljenje prema Hitleru i Staljinu.

Iako je Finska inače poznata po tome da građani vole držati oružje po svojim domovima , ovo je ipak prvu slučaj masovnog pokolja u školi. Dan nakon pokolja u školi, zastave u Finskoj spuštene su na pola koplja. Premijer Matt Vanhanen je rekao kako je to "prava tragedija", te je najavio izvanrednu sjednicu vlade.

Škola koju pohađa približno 500 učenika nalazi se u mjestu Tuusula, 40-ak kilometara sjeverno od Helsinkija.

Vezane vijesti

Kofi Annan "užasnut" pokoljem u Huli

Kofi Annan "užasnut" pokoljem u Huli

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika