08.11.2007. / 18:00

Autor: Martina Čizmić

ZERP

Slovenija spremna štiti svoje interese u vezi ZERP-a

"Jednostrana primjena ZERP-a značila bi i kršenje dužnosti angažiranog djelovanja na dobrosusjedskim odnosima te rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama", stoji u priopćenju.

Slovenska vlada odgovorila je na pitanje koje joj je postavio parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič u vezi ZERP-a. Jelinčič je pitao što će se dogoditi ako Hrvatska od 1. siječnja 2008. prijemni ZERP na članice EU-a.

Vlada je odgovorila da Slovenija očekuje kako Hrvatska neće primjeniti jednostrane korake i prekršiti obveze koje je preuzela pred Europskom unijom. "Očekujemo da će Hrvatska poštivati preuzete obveze. U protivnom, Slovenija će u okviru Europske unije na odlučan način zaštititi svoje interese", piše u odgovoru slovenske vlade.

Dalje se objašnjava kako bi primjena ZERP-a bila u suprotnosti s političkim dogovorom Slovenije, Italije i Hrvatske iz 2004. godine. "Jednostrana primjena ZERP-a značila bi i kršenje dužnosti angažiranog djelovanja na dobrosusjedskim odnosima te rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama", stoji u priopćenju.

Istaknuli su kako je Europska komisija jasno pozorila Hrvatsku da bi takav postupak imao negativne posljedice na njezine pristupne prigovore. U priopćenju se navodi da se vlada nije složila sa Jelinčičev zahtjevom o održavanju "mirovne konferencije" država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Podsjećaju da je Badinterova komisija dala pravno utemeljenje kako riješiti granično pitanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika