08.11.2007. / 19:47

Autor: Martina Čizmić

SAD

Očekuje se usporavanje američkog gospodarstva

Niz problema u gospodarstvu, od najizrazitijeg pada stambenog tržišta u 20 godina, do velikih gubitaka i krize s visokorozičnim hipotekarnim kreditima, rasta cijena nafte i pada dolara, doveli su do pada vrijednosti dionica na Wall Streetu, od čega je samo u srijedu Dow Jones pao za 360 bodova ili 2,6 posto.

"Treba očekivati primjetno usporavanje američkog gospodarstva prije kraja godine, zbog kreditne krize koja je povećala cijene i pooštrila uvjete zaduživanja", upozorio je predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke.

Rekao je kako on i uprava Rezervi vjeruju da će se gospodarske aktivnosti primjetno usporiti krajem godine. "Vjerojatno će biti više financijskih ograničenja na gospodarski rast dok krediti postaju skuplji i teže ih je dobiti", istaknuo je Bernanke.

Upozorio je da su investitori postali oprezniji i traže veće kompenzacije za snošenje rizika. Mnogi američki ekonomisti vjeruju da će gospodarstvo dosegnuti točku opasnu za padanje u recesiju u početku sljedeće godine.

Niz problema u gospodarstvu, od najizrazitijeg pada stambenog tržišta u 20 godina, do velikih gubitaka i krize s visokorozičnim hipotekarnim kreditima, rasta cijena nafte i pada dolara, doveli su do pada vrijednosti dionica na Wall Streetu, od čega je samo u srijedu Dow Jones pao za 360 bodova ili 2,6 posto. Veliku zabrinutost izazivaju i izvješća velikih tvrtki koje objavljuju svoje gubitke.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika