09.11.2007. / 12:31

Autor: Nina Tomljanović

SLUČAJ BRČIĆ

U utorak saslušanje Brčića na sudu u Rimu

"Određen je datum saslušanja Brčića pred sucem rimskoga suda, a to je utorak 13. studenoga. Tada će se imati priliku izjasniti prihvaća li nalog za izručenje Hrvatskoj", izjavio je Francesco Romeo rimski odvjetnik kapetana bojnog broda Ilije Brčića

Francesco Romeo, rimski odvjetnik kapetana bojnog broda Ilije Brčića je izjavio da je sud u Rimu potvrdio odluku o uhićenju Brčića i za utorak zakazao njegovo saslušanje".

"Određen je datum saslušanja Brčića pred sucem rimskoga suda, a to je utorak 13. studenoga. Tada će se imati priliku izjasniti prihvaća li nalog za izručenje Hrvatskoj", rekao je Romeo.

Romeo je najavio tužbu radi izručenja njegova klijenta, a to ujedno i znači da će rimski sud još jednom morati razmotriti zahtjev za izručenjem. Također je naglasio kako će se u međuvremenu poduzeti sve da se Brčić brani sa slobode i da razdoblje do mogućeg izručenja provede izvan zatvora.

Oko Brčićeva izručenja izjavu je dao hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović kazavši da ''slučaj kapetana bojnog broda Ilije Brčića neće negativno utjecati na odnose Hrvatske i Crne Gore" te da bi "postupak izručenja od talijanskih vlasti mogao trajati i tri mjeseca".

Hrvatski veleposlanik u Podgorici je ocijenio da će čitav postupak vjerojatno potrajati određeno vrijeme. "Za prvi korak izručenja od talijanskih vlasti postupak može trajati i do tri mjeseca i svaka dalja stepenica ima neke svoje rokove", kazao je Turčinović. Dodao je kako će "u čitavom procesu hrvatsko pravosuđe, sasvim sigurno, korektno obaviti svoj posao".

Ilija Brčić je u nedjelju uhićen na aerodromu u Rimu na temelju zahtjeva hrvatskih vlasti i Interpolove tjeralice koje ga terete za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".

Podsjetimo, Iliju Brčića je Županijski sud u Splitu 1993. godine, u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Godinu dana kasnije presuda je postala pravomoćna, a Vrhovni sud je, uz zatvorsku kaznu, Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje.

Brčić je bio jedan od 30-tak optuženih časnika bivše JNA koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke 14. na 15. studenoga 1991. godine. U napadima su uništene kuće i gospodarski objekti, no stradalih nije bilo.

Protiv Brčića je raspisana Interpolova tjeralica u ožujku 2001. godine.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika