09.11.2007. / 19:09

Autor: Martina Čizmić

SAD - IRAN

SAD ima spremne planove za napad na Iran

Pitanje je zna li SAD dovoljno o iranskim nuklearnim lokacijama, deklariranim kao i mogućim tajnim, da bi dovoljno unazadio ili uništio cijeli nuklearni program, kao i kakve su mogućnosti Irana da uzvrati terorističkim napadima protiv američkih ciljeva.

Američka novinska agencija Associated Press objavila je da američki vojni dužnosnici raposlažu ažurnim planovima napada ako kriza oko iranskih nuklearnih ciljeva eskalira. Među mogućim metama su lokacije s balističkim raketama, baze Revolucionarne garde, snage iranske ratne mornarice i naravno, pogoni s plinskim centrifugama za obogaćivanje urana u Natanzu.

Združeni stožer američkih oružanih snaga dužan je pripremati i ažurirati planove u slučaju potrebe za mogućom vojnom akcijom koju može zapovijediti predsjednik države. Tajni planovi, s nizom vremenskih odrednica i brojem postrojbi, temelje se na cijelom spektru potencijalnih scenarija.

Ratna mornarica SAD-u u Perzijskom zaljevu ima nosač zrakoplova sa 60 lovaca, a kontigent od 2200 marinaca razmješten je na brodovima po Zaljevu. Associated Press podsjeća da se ove godine često spominjala mogućnost američkog napada na Iran.

Potpredsjednik Dick Cheney rekao je 21. listopada da se "Iranu ne smije dopustiti da ima nuklearno oružje" te da će se suočiti s "teškim posljedicama", ako nastavi u tom smjeru. Presjednik Bush u jednom je od svojih govora spomenuo i Treći svjetski rat ako se Iran i dalje bude pokušao domoći nuklearnog oružja. No, Bush je ovaj tjedan ocijenio da je vrijeme da se zajedničkim diplomatskim radom riješi taj problem.

Vodeći stručnjak iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu, Anthony Cordesman, rekao je da bi bilo pogrešno gledati na Iran kao vojno slabu državu. "Njegova snaga u otvorenom sukobu je više defenzivna nego ofenzivna, no Iran je već pokazao da ime velike sposobnosti odupiranja vanjskom pritisku ili bilo kojem obliku invazije što je učinio pod puno nepovoljnijim okolnostima od onih koje danas postoje u zemlji", rekao je Cordesman podsjećajući na iračko-iranski rat u osamedestima.

Mogućnost američke vojne akcije prati i puno nepoznanica. Pitanje je zna li SAD dovoljno o iranskim nuklearnim lokacijama, deklariranim kao i mogućim tajnim, da bi dovoljno unazadio ili uništio cijeli nuklearni program, kao i kakve su mogućnosti Irana da uzvrati terorističkim napadima protiv američkih ciljeva.

Civilni stručnjaci koji su proučavali iranski nuklearni program sumnjaju u vojnu akciju SAD. "Izgledi da dođe do napada nisu beznačajni, no on nije vjerojatan", smatra Jeffrey Lewis, direktor projekta nuklearne strategije u Zakladi Nova Amerika, nestranačkoj skupini za javnu politiku iz Washingtona.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika