09.11.2007. / 20:02

Autor: Martina Čizmić

ITALIJA

Deset mafijaških zapovjedi

Pravila su pronađena u tijekom uhićenja mafijaškog šefa Salvatorea Lo Piccola. Pretpostavlja se da su osmišljena kao "vodič za dobre mafijaše".

Talijanska policija pronašla je "Deset mafijaških zapovijedi". Upute za ponašanje mafijaša, članova Cosa nostre.

Pravila su pronađena u tijekom uhićenja mafijaškog šefa Salvatorea Lo Piccola. Pretpostavlja se da su osmišljena kao "vodič za dobre mafijaše". Neka od pravila zabranjuju često posjećivanje barova i gledanje prijateljeve žene.

Članovi mafije moraju poštivati svoje žene. Strogo je zabranjeno druženje sa policijom, kašnjenje na sastanke i uzimanje tuđeg novca "ako on priprada mafiji ili drugim obiteljima". U dokumentu jasno stoji da osobe koje imaju članove obitelji u policiji ili među doušnicima ne mogu postati članovi mafije. Najvažnije pravilo kaže da članovi mafije uvijek moraju biti dostupni, čak i ako im u tom trenutku žena rađa.

Pravila su pronađena uz još neke kodirane dokumente u kući u okolici Palerma. Istražitelji smatraju da će im kodirani dokumenti i pravila ponašanja pomoći u otkrivanju kako mafija funkcionira. Među dokumentima se nalaze i podaci o tvrtkama koje surađuju s mafiom te informacije o hijerarhiji unutar organizacije.

10 mafijaških zapovjedi

1. Nitko se ne može osobno predstaviti nekome od naših prijatelje. Uvijek mora postojati treća osoba koja će to učiniti.

2. Nikada ne gledaj ženu svoga prijatelja.

3. Nikada te ne smiju vidjeti sa policijom.

4. Ne ulazi u kafiće i klubove.

5. Uvijek budi dostupan Cosa Nostri. Čak i ako ti žena upravo rađa.

6. Vrijeme sastanka mora biti poštivano. Nema kašnjenja.

7. Prema supruzi se ponašaj sa poštovanjem.

8. Kada te pitaju o nečemu, moraš odgovoriti istinito.

9. Novac se ne uzima ako pripada mafiji ili drugim obiteljima.

10. Ljudi koji ne mogu biti članovi Cosa Nostre: svi koji imaju rođake u policiji, svi koji imaju doušnike u obitelji, svi koji se ponašaju loše i ne poštuju moralne vrijednosti.

Vezane vijesti

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika