10.11.2007. / 22:09

Autor: Martina Čizmić

SPORT

Davor Šuker među 100 najboljih nogometaša svih vremena

Popis 100 najboljih nogometaša svih vremena, ako je suditi prema tvrdnjama autora, nije temeljen na subjektivnim dojmovima, već statističkim podacima.

Udruga nogometnih statističara napravila je ljestvicu 100 najboljih nogometaša svih vremena. Prema njihovom načinu ocjenjivanja nogometnih sposobnosti, Pelé je najbolji svjetski nogometaš svih vremena.

Ljestvica je na neki način kontroverzna jer je prema njoj Diego Maradona tek šesti najbolji nogometaš. Legenda Manchester Uniteda, George Best, za kojeg je Pelé jednom rekao da je "najbolji nogometaš ikad", čak nije niti dospio na ljestvicu 100 najboljih.

Još je nekoliko nogometaš završilo na, u najmanju ruku, ne zasluženim mjestima. Johan Cruyff, trostruki osvajač naslova Najboljeg nogometaša Europe, završio je na 21. mjestu. Tek pet mjesta iznad slabo poznatog iranskog nogometaša Ali Daeia koji se tamo našao zbog postignutih 109 golova u 149 međunarodnih utakmica. Lako je zabijati golove protiv nejakih azijskih momčadi.

Nije baš jasno zašto se bivši francuski napadač Sylvain Wiltord našao na 58. mjestu, a legende AC Milana Franco Baresi, Roberto Baggio, Bryan Robson i Edgar Davis prema toj logici nisu bolji od njega. Naš Davor Šuker jedini je predstavnih Hrvatske na ljestvici, a smjestio se na pristojno 61. mjesto.

Sistem Udruge nogometnih statističara prema kojem se bodovi dobivaju za golove koje su postigli u napadu, što manje žutih i crvenih kartona i osvojena natjecanja, na prvi pogled čini se najboljim načinom za stvaranje takve ljestvice. Svatko tko prati nogomet zna da nije sve u statistici i da u nogometu postoji toliko varijabli na koje treba računati. Čini se da je ova metoda lošija i od one koju FIFA koristi kako bi izračunala koeficijent za poredak na svojoj ljestvici najboljih momčadi.

Objava ljestvice 100 najboljih nogometaša svih vremena pokrenula je val reakcija na internetskim forumima. Svatko ima svog favorita, a Udruga nogometnih statističara na ovaj je način pokazala tko su njezini. Potpuna ljestvica sa biografijama nogometaša izaći će u posebnoj knjizi negdje pred Božić.

10 najboljih nogometaša svih vremena

1. Pelé (Brazil)
2. Ronaldo (Brazil)
3. Romario (Brazil)
4. Luis Figo (Portugal)
5. Zinedine Zidane (Francuska)
6. Diego Maradona (Argentina)
7. Lothar Matthäus (Njemačka)
8. Gerd Müller (Njemačka)
9. Franz Beckenbauer (Njemačka
10. Cafu (Brazil)

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika