11.11.2007. / 21:44

Autor: Nina Tomljanović

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Danilo Tuerk novi slovenski predsjednik

Nakon objave rezultata, Tuerk je rekao da svoj uspjeh i uspjeh svog stožera ne doživljava u kategoriji pobjede, no da je zadovoljan s rezultatom

S gotovo 70 posto osvojenih glasova prema izlaznim anketama, Danilo Tuerk postao je treći slovenski predsjednik. U današnjem drugom krugu glasovanja, njegov protukandidat Alojz Peterle osvojio je oko 30 posto glasova.

Nakon objave rezultata, Tuerk je rekao da svoj uspjeh i uspjeh svog stožera ne doživljava u kategoriji pobjede, no da je zadovoljan s rezultatom. Predsjedničku kampanju ocijenio je kao dobru, te da je pokazala "želju za promjenama" koju imaju slovenski birači.

Peterle je, također nakon objave rezultata, priznao poraz kazavši da je sa svoje strane učinio sve što je smatrao potrebnim, ali da mu u kampanji nije išao na ruku gospodarski i politički kontekst, te polarizacija desnice i ljevice do koje je došlo u zadnjem dijelu kampanje.

Kratka biografija Danila Tuerka

Danilo Tuerk, rodio se 19. veljače 1952. u Mariboru. Na Pravnom fakultetu u Ljubljani diplomirao je 1975. godine i upisao postdiplomski studij međunarodni odnosi, magisterij obranio 1978. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je u Ljubljani 1982. godine. Tijekom političke kampanje za položaj predsjednika države predstavljao se kao osoba koja neće izazivati političke polarizacije i koja će ojačati diplomatski profil zemlje koju uskoro očekuje predsjedavanje Europskom unijom, te kojoj će u tome pomoći poznavanjem osoba, procedura i međunarodnog prava. U svom blogu objavljenom dva dana prije izbora Tuerk je u vezi s reformnim ugovorom Europske unije naglasio da on pruža više mogućnosti za ostvarivanje suverenih interesa država članica nego što je to do sada bio slučaj.

Tuerk uz to navodi da bi se kao predsjednik borio za uspješan imidž Slovenije kao države koja poštuje međunarodno pravo i ima "zrela i dobro promišljena mišljenja" o važnim međunarodnim pitanjima, te da je u tu svrhu spreman uložiti "sve svoje znanje i međunarodno iskustvo".

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika