12.11.2007. / 14:55

Autor: Katarina Zorić

KOMENTARI PREDSJEDNIKA

Mesić: Ni Crkva, a ni sportaši ne bi trebali sudjelovati u izbornoj kampanji

"Svi biskupi, svećenici, fratri, svi mogu sudjelovati u izbornoj kampanji, ali moraju se kandidirati i onda mogu govoriti sve što hoće." kazao je Mesić

Dok je biskup Juraj Jezerinac na funkciji vojnog ordinarija ja ga ne mogu smijeniti, ali ukoliko se nastavi miješati u izbornu kampanju, bez obzira na kojoj strani, mogu mu zabraniti ulazak u vojne objekte i bit će dobro da me ne tjera na takav potez, rekao je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić. Predsjednik je naglasio da vojni ordinarij ne može sudjelovati u izbornoj kampanji.

"Svi biskupi, svećenici, fratri, svi mogu sudjelovati u izbornoj kampanji, ali moraju se kandidirati i onda mogu govoriti sve što hoće." kazao je Mesić.

Činjenica je, kaže Mesić, da Jezerinac nije u poziciji da ga može smijeniti Vlada ili predsjednik.

"Njega postavlja Sveta Stolica i samo o tome obavještava hrvatsku Vladu. Taj ugovor sa Svetom Stolicom je sklopljen, vjerojatno je jedan od rijetkih ili jedini takve vrste u svijetu, a to je vodio dr. Jure Radić, pa bi njega trebalo pitati za detalje" rekao je Mesić.

Upitan da komentira uključivanje sportaša, posebice hrvatskih nogometnih reprezentativaca te nogometnog kluba Dinamo u predizbornu kampanju, Mesić je rekao da nije u redu da se sportaši, koji primaju državni novac kao poticaj za svoje sportske uspjehe, politički svrstavaju na bilo koju stranu.

"Naime, taj porez, kao i onaj iz kojeg crkva dobiva, plaćaju i oni koji idu u crkvu i koji ne idu u crkvu. Taj porez plaćaju i oni koji pripadaju ovoj i onoj i drugoj i trećoj ili desetoj vjerskoj zajednici. Dakle, porez plaćaju svi, a ako porez plaćaju svi, onda treba poštivati i te porezne obveznike. Tako mislim kada je u pitanju crkva, ali isto tako mislim i kada je u pitanju sport. Jer, ako se nešto dobiva iz budžeta, taj budžet pune svi građani, a ne samo određena politička opcija i o tome bi trebalo voditi računa" izjavio je Mesić.

Novinari su od predsjednika Mesića zatražili i komentar medijskih napisa kako je Vlada posljednjih mjeseci na zatvorenom dijelu svojih sjednica iz zaliha državnog proračuna za potrebe Crkve izdvojila više od 70 milijuna kuna.

"Nisam baš posebno sretan da se jednoj instituciji, a Crkva je institucija, upravo u izbornoj kampanji daju određena sredstva. Naime, vlada je u ovom vremenu izborne kampanje tehnička vlada i ne bi smjela zaduživati onu vladu koja će nastupiti nakon izbora. Međutim, to je pitanje koje treba postaviti Vladi, da li je to moguće i zbog čega se to radi" zaključio je Mesić.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika