Objavljeno u Nacionalu br. 626, 2007-11-12

Autor: Igor Koruga

GALERIJA

Svjetska imena jazza na festivalu u Zagrebu

ORNETTE COLEMAN, besprijekoran i avangardanORNETTE COLEMAN, besprijekoran i avangardan Na festivalu JAZZG³ u Zagrebu u tri su dana nastupili vrhunski svjetski jazz glazbenici. Otvorenje festivala pripalo je duetu pijanista Chicka Coreae i bluegrass svirača bendža Bele Flecka koji su predstavili materijal sa svojega ovogodišnjeg CD-a Enchantment, pokazavši zavidnu tehniku sviranja i savršen tempo. Središnji nastup pripao je triju mladog i progresivnog saksofonista Joshue Redmana sa svježim i jednostavnim temama te pametnim aranžmanima i kreativnim improvizacijama.

Na kraju festivala nastupio je utemeljitelj free jazza, inovator glazbenog idioma, 77-godišnji skladatelj i multiinstrumentalist Ornette Coleman. Coleman je virtuoz na violini, trubi i saksofonima, a u Zagrebu je odsvirao kratak presjek svoje karijere u kojoj se ne može raspoznati datum nastanka bilo kojeg broja zbog besprijekorno komponiranog i uvijek avangardnog zvuka.
Svoju je kontrabas sekciju (Tony Falanga, Al MacDowell) obogatio i električnim basom (Chris Agovino), čime je stvorio izvanredan harmonijski prostor za svoja uvijek neočekivana, no odlično intonirana i točna sola. Sa sinom u pozadini (Denardo Coleman) Ornette Coleman 3 Bass Quintet stvorio je neupitno najsjajniji zvuk festivala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika