Objavljeno u Nacionalu br. 626, 2007-11-12

Autor: Miljenka Čogelja

GALERIJA

Dugometražni animirani filmovi na Animafestu

PERZEPOLIS, francuski film o djevojčici u Teheranu tijekom Islamske revolucijePERZEPOLIS, francuski film o djevojčici u Teheranu tijekom Islamske revolucije"Animacija je skup, mukotrpan i dugotrajan posao. Dugometražni filmovi produciraju se godinama, a najčešće stoje znatno više od igranih filmova. Cilj Animafesta je da ne bude samo smotra filmova, već mjesto na kojem će se profesionalci okupiti, upoznati i razvijati nove projekte", izjavila je Olinka Vištica, producentica dugometražnog izdanja festivala animiranog filma Animafesta koji se u kinu Europa u Zagrebu održava od 13. do 17. studenog.

Festival se održava 35 godina i drugi je najznačajniji festival animiranog filma u Europi. Prvi put ove godine na Animafestu će se održati Pitching forum namijenjen razvoju produkcije animiranih filmova. Izvršna producentica festivala i voditeljica Pitching foruma Vanja Kaluđerčić je objasnila: "Na forumu se mogu predstaviti svi dugometražni animirani filmovi u razvoju, makar i kao početna ideja od nekoliko skica.

Cilj je Foruma pomoći autorima u prikupljanju sredstava za film, razvijanju ideja te međusobnom upoznavanju". Na Animafestu je 13 filmova u konkurenciji, a izvan nje su dva dugometražna animirana filma i retrospektiva Šveđanina Pera Ahlina. U konkurenciji će, između ostalih, biti prikazan film Perzepolis o mladoj djevojci tijekom Islamske revolucije u Iranu. Očima prerano sazrele i iskrene devetogodišnje Iračanke Marjane, koja sanja o tome da postane proročica i spasi svijet, gledatelji će pratiti sudbinu jednog naroda tijekom turbulentnih političkih i ratnih zbivanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika