Objavljeno u Nacionalu br. 626, 2007-11-12

Autor: Nacionalova redakcija

UTJECAJ IZBORA U SLOVENIJI NA SUSJEDSKE ODNOSE

Izbor Danila Türka za predsjednika Slovenije dobar je za RH

DANILO TÜRK, novi slovenski predsjednik,DANILO TÜRK, novi slovenski predsjednik,Danilo Türk, novoizabrani slovenski predsjednik, neće bitno promijeniti politiku prema Hrvatskoj. Najmanje su dva razloga za takvu procjenu: u Sloveniji predsjednik nema veći utjecaj na vanjsku politiku jer je ona u ovlasti vlade, a osim toga, Türk je - kao i najveći dio političke scene u susjedstvu - protivnik hrvatskog prijedloga da se spor rješava na Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Unatoč svemu, Türkova uvjerljiva pobjeda prilično je dobra vijest za Hrvatsku. Ponajprije zato što se radi o ozbiljnoj osobi, a ne radikalu kakav je Zmago Jelinčič. Türk je 15 godina u visokoj diplomaciji, radio je u UN-u i bio pomoćnik Kofija Annana, a to je biografija kakva se susreće rijetko u današnjim političkim krugovima. Profesionalna prošlost jamči da će on inzistirati na diplomatskom i miroljubivom rješavanju otvorenih pitanja, iako ne treba očekivati bilo kakvu popustljivost. U tome se Türk razlikuje od Boruta Pahora, šefa slovenske ljevice, koji ga je predložio za predsjedničkog kandidata.

Kad je riječ o dvama glavnim sporovima Zagreba i Ljubljane, Türk je rezolutan. Oko graničnih pitanja zagovara arbitražu, pri čemu preferira rješenja ad hoc, a ne Haag. Glede hrvatske odluke o proglašenju ZERP-a, smatra da je nelegitimna, i treba se promijeniti tako da ne obuhvaća članice Europske Unije. Ako će Hrvatska ustrajati na ZERP-u, Danilo Türk će tražiti zaustavljanje pregovora Bruxellesa i Zagreba.

U svemu tome dobro je da je Slovenija dobila kompetentnog predsjednika, a ako iduće godine na parlamentarnim izborima pobijedi ljevica, može se očekivati da će slovenska politika u pregovorima s Hrvatskom nastupati bez razlika kakve su postojale između Janeza Janše i Janeza Drnovšeka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika