13.11.2007. / 12:24

Autor: Katarina Zorić

VAL POSKUPLJENJA U 2008.

Siječanj će donijeti poskupljenje kruha, mlijeka i mesa

Prema procjenama proizvođača, velika poskupljenja mlijeka i mesa su neizbježna, a rast cijena očekuje se početkom 2008. godine

Unatoč obećanju ministra poljoprivrede Petra Čobanković da neće biti drastičnih poskupljenja, početak iduće godine ipak će uzdrmati kućne budžete. Naime, prema procjenama proizvođača velika poskupljenja mlijeka i mesa su neizbježna, a rast cijena očekuje se početkom 2008. godine. Da su cijene kruha već sada izvan kontrole potvrđuje i podatak da kilogram nekih vrsta košta čak 36 kuna.

Potrošači rijetko računaju da pod onim što im se prodaje za kilogram, zapravo ne dobiju tu količinu. Raspon cijena "francuza" po kilogramu varira od 11 do čak 36 kuna, koliko dođe "bakin francuz".

Otkupna cijena mlijeka povećana je prosječno za 10 posto, a taj će dogovor stupiti na snagu 1. prosinca i trajat će do kraja veljače 2008. Ministarstvo poljoprivrede donijet će uredbu o ciljanoj cijeni mlijeka prema kojoj bi cijena mlijeka ekstra i prve kvalitete trebala poskupjeti 17 posto (18 lipa), dok bi druga i treća klasa mlijeka pojeftinile pet posto, piše Slobodna Dalmacija.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Josip Bistrović tvrdi da je riječ o privremenom sporazumu. Najavljuje formiranje novih pregovaračkih timova koji će vrlo brzo krenuti u pregovore o nastavku povećanja otkupne cijene mlijeka. To znači da se formiranjem nove vlade i nastavkom pregovora u 2008. mogu očekivati poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vrlo je vjerojatno da će narasti i cijene mesa. Naime, udruga proizvođača mesa već je ranije najavila da će u slučaju nastavka aktualne situacije na tržištu u idućoj godini doći do poskupljenja mesa.

Početak godine uvijek je najteži, a prvi mjeseci 2008.godine, po svemu sudeći, očito će biti još teži.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika