13.11.2007. / 12:40

Autor: Katarina Zorić

KORNATSKA TRAGEDIJA

Svjedoci se nisu odazvali istrazi

Neslužbeno se doznaje da je dosada ispitano oko stotinu svjedoka, a predloženo je još 15-ak. Istražni je sudac zatražio od splitskih liječnika informaciju o tome je li moguće saslušanje jedinog preživjelog vatrogasca 23-godišnje Frane Lučića, koji se liječi u splitskom Kliničkom centru, no odgovor od liječnika još nije dobiven

Savjetnica Županijskog suda u Šibeniku Silvija Maleš danas je u Zadru trebala ispitati četvoricu svjedoka u sklopu istrage o kornatskoj tragediji, ali nijedan svjedok nije se odazvao pozivu.

Riječ je o dvojici pripadnika zadarske Gorske službe spašavanja Siniša Primožiću i Nevenu Zriliću koji su sudjelovali u akciji spašavanja stradalih vatrogasaca na Kornatu te o dvojici službenika PU zadarske koji su sudjelovali u prijevozu skupine stradalih vatrogasaca od Kornata do Sukošana. Kako se danas nisu odazvali, bit će ispitani drugi put.

Istraga o kornatskoj tragediji koju vodi istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić i dalje intenzivno traje.

Neslužbeno se doznaje da je dosada ispitano oko stotinu svjedoka, a predloženo je još 15-ak. Istražni je sudac zatražio od splitskih liječnika informaciju o tome je li moguće saslušanje jedinog preživjelog vatrogasca 23-godišnje Frane Lučića, koji se liječi u splitskom Kliničkom centru, no odgovor od liječnika još nije dobiven.

Također se doznaje da će se u daljnjem tijeku istrage o kornatskoj tragediji provesti rekonstrukcija na temelju fotografija koje je snimio jedan od poginulih vatrogasaca. Svrha je da se precizno, vremenski i prostorno, utvrdi način na koji se dogodila tragedija. Isto tako, obavit će se multidisciplinarno vještačenje cijeloga slučaja, a ne radi se ni o kakvih sedam novih vještačenja, o čemu nagađaju mediji. U sklopu multidisciplinarnog vještačenja trebali bi se izjasniti stručnjaci za požar, meteorologiju, botaniku i ostale elemente.

Od MORH-a je zatražena informacija je li možda na Kornatu bilo neko zaostalo ubojito sredstvo koje bi moglo izazvati požar, ali povratne informacije još nema. Sadašnje stanje spisa, kako se doznaje, ne upućuje da bi neko bojno sredstvo uzrokovalo nesreću.

Objavljene snimke za koje se tvrdi da potječu dan nakon nesreće, a na kojima se vide neoštećene plastične boce, neslužbeno se doznaje, upućuju na krivu interpretaciju tragedije, budući da je riječ o plastičnim bocama koje su naknadno donijeli na to mjesto vatrogasci iz druge skupine koji nisu stradali, a u bocama su nosili vodu za stradale.

Istraga o najvećoj nesreći hrvatskog vatrogastva se nastavlja.

Vezane vijesti

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika