13.11.2007. / 13:16

Autor: Katarina Zorić

NATO

Hrvatskoj pozitivni signali uoči summita u Bukureštu

Najviši hrvatski dužnosnici očekuju poziv za pristupanje Sjeveroatlanskom savezu na sastanku na vrhu te organizacije koji se u travnju iduće godine održava u Bukureštu

Hrvatskoj su upućeni pozitivni signali za pozivnicu u NATO na predstojećem summitu u Bukureštu, izjavio je u Zagrebu nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović.

"Summitu pristupamo vrlo optimistično, a taj je optimizam utemeljen i objektivan na ostvarenim rezultatima", rekao je Šimunović na konferenciji koju je organiziralo veleposlanstvo Češke u Zagrebu, u suradnji s Atlanskim vijećem Hrvatske.

Najviši hrvatski dužnosnici očekuju poziv za pristupanje Sjeveroatlanskom savezu na sastanku na vrhu te organizacije koji se u travnju iduće godine održava u Bukureštu.

Govoreći o češkim iskustvima u NATO-u, veleposlanik Karel Kuhnl rekao je kako ne postoji pitanje "je li NATO dobar ili nije, nego jesmo li s njim sigurniji ili nismo".

Prema njegovim riječima, Sjeveroatlanski savez nije rješenje za izazove međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala ili širenja nuklearnog oružja, nego je organizacija zemalja koja se s njima manje ili više uspješno suočava.

Boraveći nedavno u posjetu Zagrebu stalna predstavnica SAD-a pri NATO-u Victoria Nuland izjavila je kako je Hrvatska na pravom putu i na njemu treba ostati, želi li uskoro dobiti pozivnicu za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Za to mora dobiti i snažnu potporu građana Hrvatske i ostvariti reforme, jačati borbu protiv korupcije i omogućiti povratak izbjeglica, zaključila je veleposlanica Nuland.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika