13.11.2007. / 13:46

Autor: Katarina Zorić

KORNATSKA TRAGEDIJA

Frane Lučić neće dati iskaz

Juroslav Nagatin, pomoćnik ravnatelja za medicinska pitanja splitske bolnice izjavio je kako je Lučić s razmjerima tragedije upoznat tek djelomično

Jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić neće dati iskaz istražnom sucu Branku Iviću u nastavku istrage o požaru u kojemu je stradalo 12 njegovih kolega, odlučio je šesteročlani liječnički konzilij.

Juroslav Nagatin, pomoćnik ravnatelja za medicinska pitanja splitske bolnice izjavio je kako je Lučić s razmjerima tragedije upoznat tek djelomično. Dodao je kako je Lučiću danas izvršeno zadnje presađivanje uzgojene kože iz Bratislave, te da se dobro oporavlja.

Savjetnica Županijskog suda u Šibeniku Silvija Maleš danas je u Zadru trebala ispitati četvoricu svjedoka u sklopu istrage o kornatskoj tragediji, ali nijedan svjedok nije se odazvao pozivu. Riječ je o pripadnicima zadarske Gorske službe spašavanja Zoranu Primožiću i Nevenu Zeliću, koji su sudjelovali u akciji spašavanja stradalih vatrogasaca na Kornatu, te o dvojici službenika PU zadarske koji su sudjelovali u prijevozu stradalih vatrogasaca od Kornata do Sukošana. Kako se danas nisu odazvali, bit će ispitani drugi put.

Istraga o kornatskoj tragediji i dalje intenzivno traje. Neslužbeno se doznaje da je dosad ispitano oko stotinu svjedoka, a predloženo ih je još petnaestak. U daljnjem tijeku istrage o kornatskoj tragediji provest će se rekonstrukcija na temelju fotografija koje je snimio jedan od poginulih vatrogasaca. Svrha je da se precizno, vremenski i prostorno, utvrdi način na koji se dogodila tragedija. Obavit će se i multidisciplinarno vještačenje cijeloga slučaja, a nije riječ o sedam novih vještačenja, o čemu nagađaju mediji. U sklopu multidisciplinarnog vještačenja, trebali bi se izjasniti stručnjaci za požar, meteorologiju, botaniku i ostale elemente.

Od MORH-a je zatražena informacija je li možda na Kornatu bilo neko zaostalo ubojito sredstvo koje bi moglo izazvati požar, ali povratne informacije još nema. Sadašnje stanje spisa, kako se doznaje, ne upućuje na to da bi neko bojno sredstvo uzrokovalo nesreću. Objavljene snimke, za koje se tvrdi da su nastale dan nakon nesreće, a na kojima se vide neoštećene plastične boce, neslužbeno se doznaje, upućuju na krivu interpretaciju tragedije. Riječ je o plastičnim bocama koje su naknadno na to mjesto donijeli vatrogasci iz druge skupine koji nisu stradali, a u njima su nosili vodu za stradale.

Vezane vijesti

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika