13.11.2007. / 14:23

Autor: Nina Tomljanović

STOP POKUSIMA NA ŽIVOTINJAMA

Otkriven "Guantanamo za majmune"

Udruga Prijatelji životinja uputila je zahtjev za donošenjem zakonske zabrane pokusa na primatima u Hrvatskoj. Očekuje se da će uskoro novoizabrana vlast što prije uzeti to pitanje u razmatranje i realizaciju

Udruga Prijatelji životinja je priopćila da je Organizacija British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) u blizini Barcelone otkrila zatvor za primate u stilu Guantanamo Baya.

Navode da se tamo u zatočeništvu u golim betonskim i metalnim kavezima pod vrelim suncem drže makaki majmuni dopremljeni s Mauricijusa, koji se zatim dostavljaju pokusnim laboratorijima širom Europe.

Katalonske su vlasti, ističu Prijatelji životinja, zabranile gradnju novih centara za dostavu primata 2003. godine, nakon prosvjeda protiv trgovine primatima u laboratorijske svrhe. Međutim istraga je otkrila da je postroj proširen unatoč takvom angažmanu javnosti te je njegov kapacitet narastao s 1000 na 3000 majmuna.

Katalonskim, španjolskim i europskim vlastima BUAV je uputio dopis s dokaznim materijalom i zahtjevom da se službeno istraži poslovanje tog dostavnog centra. Od španjolskih, britanskih i europskih vlasti zahtijeva se da uzmu u obzir BUAV-ove dokaze u sveobuhvatnom slučaju u kojem se nastoji postići zabrana uporabe primata u tekućoj reviziji europske Direktive kojom se postavljaju pravila za pokuse na životinjama u Europi.

Zabrana pokusa na životinjama u Hrvatskoj
Udruga Prijatelji životinja uputila je zahtjev za donošenjem zakonske zabrane pokusa na primatima u Hrvatskoj. Očekuje se da će uskoro novoizabrana vlast što prije uzeti to pitanje u razmatranje i realizaciju.

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjena su testiranja na životinjama kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, istraživanja ili razvoja sastojaka, kombinacija sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Javnosti je dostupna i tzv. "bijela lista", odnosno popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode ili sastojke proizvoda na životinjama. No, to su samo mali koraci koji se trebaju napraviti u smjeru prestanka pokusa na životinjama, ističu Prijatelji životinja.

231.613 životinja otrovano zbog testiranja

Iako su Europska komisija i države članice obećale da će smanjiti i zamijeniti korištenje životinja u pokusima, ukupni broj životinja korištenih u pokusima narastao je 2005. godine na 12,1 milijun, što predstavlja porast od 3,2 posto. U EU su najveći korisnici životinja u testiranjima Francuska, Velika Britanija i Njemačka. Korištenje životinja u tim trima zemljama predstavlja 50 posto cjelokupnog korištenja životinja u pokusima u EU. Međutim, u Njemačkoj se, ono smanjilo 2005. godine za 12 posto.

Najveći dio pokusa u kojima su se koristile životinje (33 posto) bila su biološka istraživanja, kojima je cilj vidjeti što se događa sa životinjom ako se podvrgne određenim uvjetima. Tako u Velikoj Britaniji znanstvenici imaju zakonsko pravo majmunima ugrađivati elektrode u mozgove preko kojih snimaju njihove reakcije učvrstivši im glave kako bi gledali u televizijske ekrane. Nema nikakve medicinske koristi od ovakvog istraživanja, ističu Prijatelji životinja.

Unatoč snažnom protivljenju javnosti, više od 24.000 pasa i 10.000 primata korišteno je u pokusima, pri čemu je uporaba majmuna skočila za 31 posto. Zanimljivo je i da se sve više znanstvenika protivi korištenju primata u pokusima.

Za čak 107 posto poraslo je korištenje životinja za kozmetička testiranja. Tu je korišteno 5571 životinja, unatoč širokoj raspoloživosti alternativa, zakonskim zabranama u pojedinim zemljama i velikom protivljenju javnosti.

Na smrt je otrovano 231.613 životinja u studijama poput LD50 - uključujući 841 psa. LD50 je test toksičnosti kojime znanstvenici utvrđuju količinu tvari potrebnu da se ubije pedeset posto životinja. Prijatelji životinja navode da je ovaj test zbog svoje besmislenosti zabranjen u nekim zemljama. "Etički je neodrživo da u 21. stoljeću neki od najnaprednijih laboratorija u svijetu još uvijek troše na desetke milijuna novca poreznih obveznika na okrutna i nepouzdana istraživanja. Naši političari uz golemu potporu javnosti imaju jedinstvenu priliku prekinuti ovu patnju i pod okriljem tekuće revizije direktive kojom se određuju pokusi na životinjama okončati tu zastarjelu praksu i povesti Europu naprijed, u doba modernog, humanog istraživanja.", zaključuju Prijatelji životinja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika