13.11.2007. / 15:59

Autor: Martina Čizmić

FINANCIJE

Šuker:"Nema razloga za paniku"

"Procjena HNB-a o kretanju stope inflacije u sljedećoj godini nije alarmantna i nema razloga za paniku", rekao je ministar financija Šuker

Ministar financija Ivan Šuker osvrnuo se na izjavu guvernera Hrvatske narodne banke, Željka Rohatinskog, koji je rekao kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u idućoj godini mogla dosegnuti 4,7 posto te kako na inflaciju najviše utječu rast cijena hrane i energenata.

Šuker je rekao kao se ta procjena temelji na kretanju cijene nafte na svjetskom tržištu. Istaknuo je kako je cijena barela nafte na svjetskom tržištu u protekle četiri godine porasla, a kako cijena derivata u Hrvatskoj nije pratila takav porast. Zasluge za to Šuker pripisuje Vladi koja se odrekla dijela trošarina kako bi spriječila poskupljenje derivata.

"S guvernerom HNB-a dogovorili smo da ćemo zajedno reagirati u kriznim situacijama. Nadam se da ćemo i iduće godine surađivati dobro kako smo do sada surađivali", rekao je Šuker.

Istaknuo je da je Vlada iz proračuna izdvojila 410 milijuna kuna kako bi ublažila posljedice suše u stočarstvu i proizvodnji biljne hrane. Ocijenio je da nema razloga za rast cijena hrane u idućim mjesecima.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika