13.11.2007. / 18:50

Autor: Martina Čizmić

RAT PROTIV TERORIZMA

Cijena rata u Iraku i Afganistanu dosegla 1500 milijardi dolara

Drugi svjetski rat stajao je 4900 milijardi dolara, a ratovi u Iraku i Afganistanu do sada su stajali 1500 milijardi dolara

Prema najnovijem istraživanju demokratskih kongresnika cijena ratova u Iraku i Afganistanu za SAD je gotovo dvostruko veća nego što se misli. Kongresnici su u istraživanje uključili i veće cijene nafte, trošak liječenja ranjenih vetarana i kamate na kredite kojima se financira rat. U izvješću pod nazivom "Skrivena cijena rata u Iraku" procjenjuje sa da su ratovi u Iraku i Afganistanu prosječnu američku obitelj do sada stajali više od 20 tisuća dolara.

Svota od 1500 milijardi dolara gotovo je dvostruko veća od 804 milijarde kojiko je Bijela kuća potrošila ili zatražila iz proračuna. Procjenjuje se kako američki poslodavci zbog mobiliziranja njihovh radnika gube između jedne i dvije milijarde dolara. Kongresnici su upozorili kako se cijena nafte od američke invazije na Irak 2003. godine utrostručila. Ocijenili su kako će liječenje veterana stajati još dodatnih 30 milijardi dolara.

Glasnogovornik republikanskog senatora Sama Brownbacka, Brian Hart, rekao je kako se demokrati nisu potrudili konzultirati s republikanskim članovima ili pripadnicima stručne službe odbora.

Troškovi ratova u Iraku i Afganistanu veći su od onih Vijetnamskog rata, ali i od Zaljevskog rata. Vijetnamski rat stajao je 600 milijardi, a Zaljevski 80 milijardi dolara. Najskuplji rat do sada bio je Drugi svjetski rat za koji je utrošeno 4900 milijardi dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika