13.11.2007. / 19:48

Autor: Martina Čizmić

SLOVENIJA

Pahor:"Ostavka vlade ne bi bila dobar potez"

"Iako o ostavci suvereno odlučuju premijer i njegov kabinet, stajalište naše stranke je da je bolje da se održe redovni izbori sljedeće godine", rekao je oporbenjak Borut Pahor

Nakon što je slovenski premijer Janez Janša izjavio kako je zbog pobjede Danila Türka na predsjedničkim izborima moguća i ostavka vlade, reagirala je slovenska oporba.

Janša je rekao kako je rezultat izbora loš te da su zabrinjavajuće okolnosti koje su do toga dovele. Istaknuo je da su jake političke snage oporbe kampanju iskoristile za "obračun s vladom". On smatra da je Europi i svijetu zbog toga poslana poruka o Sloveniji kao autoritativnoj državi.

Predsjednik oporbene stranke Socijalnih demokrata, Borut Pahor, rekao je kako ostavka vlade u ovom trenutku ne bi bio dobar potez. "Iako o ostavci suvereno odlučuju premijer i njegov kabinet, stajalište naše stranke je da je bolje da se održe redovni izbori sljedeće godine", rekao je Pahor.

Neki analitičari ocijenili su Janšinu neočekivanu prijetnju pokušajem da disciplinira stranke u njegovoj četvorostranačkoj koaliciji. Drugi pak smatraju da se radi o manevru kojim želi izvršiti promjene u koaliciji ili vladi. Više oporbenih čelnika smatra Janšinu izjavu neozbiljnom i neodgovornom.

Ministar financija Andrej Bajuk pak podupire Janšu. "Ostavka vlade prije kraja godine realna je mogućnost. Već dulje vrijeme svjesni smo da je predsjedanje Europskom unijom teška zadaća. Ona zahtjeva suradnju svih, pa i oporbe", rekao je Bajuk.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika