14.11.2007. / 10:42

Autor: Martina Čizmić

AUKCIJA

Hitlerov globus prodan za 115 tisuća dolara

"Globus povijesno nije previše važan. Činjenica da je bio među Hitlerovim stvarima u Obersalzbergu, zasigurno je povisila njegovu cijenu. Bez te veze, globus bi bio prodan za mnogo manje", rekao je Allmayer-Beck

Stolni globus koji je pripadao Adolfu Hitleru, a iz njegove ga je rezidencije 1945. uzeo američki vojnik, prodan je na aukciji za 115 tisuća dolara.

Danas devedesetjednogodišnji John Barsamian kaže kako je globus uzeo kao suvenir iz Hitlerove rezidencije u Obersalzbergu u južnoj Njemačkoj. Kupio ga je Robert Pritikin, koji je na aukciji u San Franciscu ponudio 100 tisuća dolara.

Nakon što plati troškove aukcijskoj kući, globus će ga doći 115 tisuća dolara. "Ovo je jedna od stvari koju je jedan od najgorih ljudi u povijesti proučavao satima", rekao je nakon kupnje osobni asistent Pritikina.

Peter Allmayer-Beck iz Bečkog Međunarodnog udruženja za proučavanje globusa, rekao je kako je cijena koju je globus postigao mnogo veća od prvotno procijenjenih 15 do 20 tisuća dolara. "Globus povijesno nije previše važan. Činjenica da je bio među Hitlerovim stvarima u Obersalzbergu, zasigurno je povisila njegovu cijenu. Bez te veze, globus bi bio prodan za mnogo manje", rekao je Allmayer-Beck.

Vezane vijesti

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Adolf Hitler kokainom je liječio sinuse i česte upale grla, ubrizgavao si je ekstrakt od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika