14.11.2007. / 11:14

Autor: Katarina Zorić

RATNI ZLOČINCI

Kadijević: "Mirno spavam jer nije bilo ratnih zločina"

Čovjek sa Interpolove tjeralice izjavio je da "u vrijeme njegovog ministarskog mandata nije počinjen nikakav ratni zločin nego je bio pokušaj obrane zemlje i zato može mirno spavati."

Umirovljeni general bivše JNA i posljednji ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević, kojega Hrvatska optužuje za ratne zločine, rekao je u razgovoru za "Upitnik" Televizije Srbije kako niti on niti JNA nisu počinile ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i kako se ne bi pojavio pred Haškim sudom da odgovara za optužbe.

Kadijević se trenutno nalazi u Moskvi gdje je intervju i snimljen prije nekoliko dana. Čovjek sa Interpolove tjeralice izjavio je da "u vrijeme njegovog ministarskog mandata nije počinjen nikakav ratni zločin nego je bio pokušaj obrane zemlje i zato može mirno spavati."

Kadijević je rekao kako je "JNA bila jedina legalna oružana sila u SFRJ koja se branila od napada paravojski i pokušala spriječiti nelegalno naoružavanje i blokadu kasarni".Kazao je da je "za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara saznao tek poslije umirovljenja, te da ga general Aleksandar Vasiljević koji je bio na čelu obavještajne službe o tom događaju nije informirao".

Eventualnom pozivu Haškog tribunala Kadijević se ne planira odazvati jer to "nije sud već politička institucija".

Odbacio je i mogućnost da se pojavi kao svjedok na suđenju lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i dodao da je "Šešelj sam otišao u Haag da rastura taj sud, pa neka ga rasturi". Presudu vukovarskoj trojci nije pratio, a kada bi postojao stvarni, objektivni sud o Jugoslaviji, rado bi izašao pred njega.

Prema Kadijevićevim riječima, prvi zločin na teritoriju bivše Jugoslavije počinili su oni koji su razbili tu državu, a JNA je morala bombardirati Vukovar i Dubrovnik jer su to bili utvrđeni gradovi iz kojih je pucano na JNA. Prema njegovoj ocijeni, vojska nije mogla samostalno izvršiti puč i spriječiti raspad države i takve je ideje nazvao "avanturističke".

Rekao je da je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević od njega tražio da vojska izvrši puč nakon 9. ožujka 1991. godine ali je on to odbio. Rekao je da je vojska izvela tenkove na ulice Beograda nakon demonstracija 9. ožujka "kako bi spiječio pokušaj nelegalnog zauzimanja vlasti", a da je povod bio to što su demonstranti razbili kordon policije i kamenovali zgradu generalštaba u centru Beograda. Kadijević je priznao da je njegov prijedlog bio da se demonstranti lojalni Miloševiću sukobe sa opozicionarima u centru Beograda jer bi to, kako je ocijenio, "oni uradili bolje nego policija".

Kadijević je pojasnio da je Beograd napustio kada su ga predstavnici toga suda prvi put kontaktirali, iako nije znao jesu li bili zainteresirani da se on na sudu pojavi kao svjedok ili kao optuženi. U Rusiji se, kaže, nalazi u svojstvu izbjeglice, a u "toj se zemlji osjeća kao među prijateljima".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika