14.11.2007. / 15:23

Autor: Martina Čizmić

EKONOMIJA

Mesić:"Svjetska financijska kriza mogla bi protresti temelje našeg gospodarstva"

Podsjetio je na upozorenje analitičara MMF-a kako Hrvatska spada među posebno ugrožene zemlje jugoistočne Europe

Predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je prilikom otvaranja savjetovanja "Ekonomska politika u Hrvatskoj u 2008." kako bi aktualni potresi na svjetskom financijskom tržištu mogli poremetiti krhku ravnotežu zaduživanja, potrošnje i otplate dugova u Hrvatskoj.

"Ako se to dogodi, protresti će se i sami temelji našeg gospodarstva", upozorio je predsjednik. Ključnim je označio pitanje hoće li i kako aktualni potresi na svjetskom financijskom tržištu utjecati na hrvatsko gospodarstvo. "Na to pitanje treba pronaći odgovor što prije kako bi se mogli pripremiti za ono što nas možda očekuje", rekao je Mesić.

Podsjetio je na upozorenje analitičara MMF-a kako Hrvatska spada među posebno ugrožene zemlje jugoistočne Europe. Istaknuo je kako je Hrvatska veoma zadužena, kako izvozom ne pokrivamo ni polovinu uvoza te kako postoji opasnost od prevelikoga udjela stranih banaka na hrvatskom tržištu.

Objasnio je kako eksperti naglašavaju kako banke u svakoj krizi najprije čuvaju sebe i svoje poslovanje u matičnim zemljama. Zbog toga su spremne otpisati podružnice u inozemstvu, smanjiti kredite te se potpuno povući sa nekih tržišta. U tom bi slučaju, Hrvatska mogla ostati bez dovoljno novih zajmova. Istaknuo je kako moramo voditi računa o događajima na svjetskom tržištu kao i o ozbiljnim upozorenjima koja nam stižu.

Osvrnuo se i na pitanje koga kao predsjednik Hrvatske podržava, a koga kritizira. "Ja sam bio, jesam i ostat ću svrstan na strani građana Hrvatske i njihovih interesa. Na strani sveopćeg napretka naše države, na strani jačanja demokracije i vladavine prava", rekao je predsjednik.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika