14.11.2007. / 15:42

Autor: Marijana Zrinjski

MIROVINSKA REFORMA

Štrajk u cijeloj Francuskoj

Sindikati su pokrenuli štrajk u cijeloj Francuskoj zbog najave predsjednika Nicolasa Sarkozyja da pokrene mirovinske reforme kojima bi se povisila dobna granica za odlazak u mirovinu za čak 500 tisuća javnih radnika. Radnici bi odlazili u mirovinu nakon 40, a ne nakon sadašnjih 37,5 godina rada.

Štrajkaju radnici državnog željezničkog operatera SNCF-a, pariški radnici u javnom prijevozu, djelatnici tvrtki za distribuciju električne energije i plina EdF i GdF, radnici na benzinskim postajama, radnici elektronskih službi koji prijete zamračivanjem određenih dijelova grada te studenti.

Od ukupno 700 vlakova prometuje samo 90, pariški metro i gradski autobusni prijevoz funkcioniraju samo povremeno dok su neke su linije potpuno ukinute.
Građani Pariza se kroz zakrčene ulice pokušavaju probiti skuterima i biciklima, a s blokadama na vratima sveučilišta nastavni program zaustavili su pariški studenti.

Glavni predstavnik udruge zaposlenih Medef kazao je kako je štrajk sramotan za Francusku i njezinu sliku u svijetu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika